Patient Care Devices (PCD) komt naar Nederland


6e jaarcongres IHE Nederland

VEENENDAAL, 20091012 -- Hartslag- en bloeddrukmeters, infuuspompen en andere applicaties geven belangrijke informatie over de patiënt. Informatie die onder andere gebruikt wordt op de afdelingen Intensive Care (IC), Operatiekamer (OK) en Spoedeisende Hulp (SEH) van ziekenhuizen. Voor deze afdelingen en de patiënt is het van belang dat uitwisseling van deze patiëntgegevens foutloos gebeurt. Dit kan alleen door middel van standaardisatie. Patient Care Devices (PCD) is hét item op het komende IHE Nederland Congres. PCD regelt geüniformeerde gegevensuitwisseling en zorgt ervoor dat genoemde gegevens 'real time' beschikbaar zijn voor verpleegkundigen en artsen. Niet alleen op de monitor aan het bed, maar daar waar nodig.

IHE, Integrating the Healthcare Enterprises, een internationaal samenwerkingsverband tussen gebruikers en leveranciers van ICT in de zorgsector, maakt zich sinds haar oprichting in 1997 hard voor gecoördineerd gebruik van gevestigde standaarden zoals DICOM en HL7. Dit met als doel specifieke klinische behoeften ten aanzien van optimale patiëntenzorg in te vullen. Bewezen is inmiddels dat systemen ontwikkeld overeenkomstig IHE beter met elkaar communiceren, eenvoudiger te implementeren zijn en bovendien de zorgverleners in staat stellen om informatie effectiever te gebruiken.

Op 6 november aanstaande vindt het 6e jaarcongres van IHE Nederland plaats in Spant! te Bussum. Een congres bedoeld om beleidsmakers- en bepalers, ICT-deskundigen en softwareleveranciers een update te geven van de laatste ontwikkelingen op het gebied standaardisatie van ICT in de zorg. Naast het thema PCD wordt nader ingegaan op 'open source' door een gebruiker, het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, en een leverancier, ICT Embedded uit Eindhoven. Verder komen voor de lunchpauze komen een aantal regioprojecten aan de orde, zoals: Cross Border (Ziekenhuis Zeeuws Vlaanderen), Cardiologie (LUMC), Mammo XL (UMCU). In het middagprogramma wisselen parallelle lezingen op het gebied van pathologie, radiologie en laboratorium elkaar af. Geert Claes (Agfa Healthcare) sluit het congres met een lezing over het IHE profiel farmacie en het strategisch beleid van IHE Europe.





Ingezonden persbericht