Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Groningen, 17 september 2009

Week van de Geschiedenis 2009: IN VREDESNAAM 12 t/m 25 oktober 2009

Onder de noemer 'In Vredesnaam' staat het Groninger Forum in de Week van de Geschiedenis stil bij de betrokkenheid van Nederlanders bij vredesmissies in verleden en toekomst. Het is een thema op het raakvlak van oorlog en vrede waarbij persoonlijke verhalen centraal staan. Het paradoxale aspect van vredesmissies - vrede bewaren of bewerkstelligen met behulp van gevechtstroepen - levert boeiende, confronterende en opvallende verhalen van veteranen, scholieren, helden en vluchtelingen uit oorlogsgebieden. Met een lezing, film, televisieportretten, poëzie, een expositie, een jongerendebat en een gesprekavond onder leiding van NRC-journalist Jaus Müller met veteranen uit vijf verschillende vredesmissies presenteert het Groninger Forum een veelzijdig programma.

De Week van de Geschiedenis is het grootste historische evenement in Nederland en vindt dit jaar plaats van 17 tot en met 25 oktober 2009. Elk jaar organiseren meer dan 500 musea, archieven, bibliotheken en andere culturele instellingen tijdens deze week speciale activiteiten rond een wisselend thema. De zesde Week van de Geschiedenis heeft als thema 'Oorlog en Vrede'.

'In Vredesnaam' is een initiatief van het Groninger Forum en wordt gepresenteerd in samenwerking met OOG TV, COS Groningen en Studium Generale.

'In Vredesnaam' genomineerd voor Week van de Geschiedenisprijs Met 'In Vredesnaam' is het Groninger Forum voor de derde keer op rij genomineerd voor de Week van de Geschiedenisprijs. Deze prijs wordt elk jaar uitgereikt aan de organisatie die op de meest aansprekende manier een breed publiek voor geschiedenis weet te boeien. In 2007 won het Groninger Forum de tweede prijs met 'Thuis in Groningen'. In 2008 was het Forum partner in het project 'Verhalen van Groningen' dat ook genomineerd werd voor deze prijs. De winnaar wordt op de Nacht van de Geschiedenis op 24 oktober in Grand Hotel Krasnapolsky in Amsterdam bekendgemaakt.

Programma 'In Vredesnaam'

- Oorlogscultuur - Martin van Creveld en Hans Achterhuis Dubbellezing van Martin van Creveld en Hans Achterhuis. Controversieel krijgshistoricus Van Creveld spreekt over 'The Culture of War'. Hans Achterhuis, filosoof en schrijver van 'Met alle geweld', zal op Van Creveld reageren met een tegenlezing.


- Brødre (Brothers) - Susanne Bier
Indringende film over twee broers, een missie naar Afghanistan en de invloed van oorlog op mensen. Met een inleiding van historicus Eelco Runia.


- Vijf Groninger veteranen vertellen over hun missie Vraaggesprek waarin Groninger veteranen uit vijf vredesmissies hun persoonlijke verhalen vertellen. Hoe zijn het vertrek, de missie en de thuiskomst beleefd? Onder leiding van Jaus Müller, NRC-journalist en auteur van het recent verschenen 'Op missie'.


- Vechten voor vrede? Jongerendebat
Boeiende avond met discussie en muziek. Jongeren gaan met elkaar in gesprek over vredesmissies en de vraag of en waarom ze het leger in willen.


- Lodewijk Thomson
Expositie, film en poëzie over de Albanese held Lodewijk Thomson, gesneuveld in 1914 tijdens Nederlands eerste vredesmissie in Albanië.


- Dagboek van een VN Soldaat - Reflect Theater In de theatervoorstelling 'Dagboek van een VN Soldaat' spreekt John vrijuit over de uitzending als VN soldaat, de twijfels en de gevolgen ervan na thuiskomst.


- Portretten Groningers uit oorlogsgebieden
Persoonlijke televisieportretten van vluchtelingen uit oorlogsgebieden die tegenwoordig in Groningen wonen. Over het nieuwe leven dat is opgebouwd in Nederland, de omgang met de ervaringen in het thuisland en de betekenis die de vluchtelingen geven aan oorlog en vrede in het dagelijks leven. Een aantal vluchtelingen gaat in hun eigen wijk met directe buren en wijkbewoners in gesprek over deze verhalen.

Kijk voor meer informatie over de programma op www.groningerforum.nl of www.weekvandegeschiedenis.nl.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Groninger Forum
Het Groninger Forum wordt een ontmoetingsplaats en dynamisch centrum voor informatie, cultuur, actualiteit en geschiedenis. Het is een centrum van verdieping, educatie, ontspanning, debat en reflectie voor iedereen. Voordat het nieuwe gebouw van het Groninger Forum aan de oostkant van de Grote Markt in Groningen is gerealiseerd (naar verwachting zal dat in 2016 zijn), worden al spraakmakende projecten georganiseerd waarin partijen van binnen en buiten het Groninger Forum participeren.