Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Indiase filmdanslegende Saroj Khan

geeft Masterclass Bollywood Dance

Europese primeur in Nederland -

kans voor Nederlandse meiden om naar Bollywood te gaan

Den Haag / Mumbai, 5 oktober 2009

Vanaf maandag 12 oktober zal de legendarische topchoreografe uit de Indiase filmindustrie, Saroj Khan, maar liefst twee weken lang Masterclasses in Bollywood Dance geven in Den Haag. Dit is een unieke gebeurtenis: nooit eerder was deze "Dancing Diva" in Europa om les te geven.

Nederlandse meiden (èn jongens) krijgen voor het eerst de kans om zich in Den Haag in de kijker te spelen: de beste deelnemers winnen een reis naar India en mogen verdere lessen volgen aan de Academy van Saroj Khan. Wie weet bemachtigen ze uiteindelijk een rol in een echte Bollywoodfilm.

Bollywood is al jarenlang de grootste filmindustrie ter wereld: er worden jaarlijks in de regio Mumbai (Bombay) twee maal zoveel films geproduceerd als in diens tegenhanger Hollywood. Met ruim 1200 produkties per jaar vindt Bollywood een enorm publiek in alle uithoeken van de wereld, en dit publiek wordt ieder jaar groter. Na Oost-Europa, Engeland en Duitsland worden Bollywoodfilms nu ook in Nederland steeds populairder.

Over Saroj Khan

Saroj Khan, beter bekend als de 'The Dancing Diva' van Bollywood is al vele jaren lang de bekendste choreografe in de Indiase filmindustrie. Haar exclusieve en tijdloze stijl heeft ervoor gezorgd dat zij vandaag de dag, ondanks de hevige concurrentie binnen Bollywood, nog steeds een veelgevraagde choreografe is. Ze is de stuwende kracht geweest achter namen als Madhuri Dixit en Sridevi, maar ook alle topacteurs en actrices van nu (Shahrukh Khan, Hritik Roshan, Kareena Kapoor, Akshay Kumar, Aishwarya Rai en Priyanka Chopra) krijgen op de filmset regelmatig met haar te maken.

Met meerdere internationale onderscheidingen op haar naam, zoals bijvoorbeeld voor de choreografie van het nummer 'Dola re Dola' uit de kaskraker 'Devdas' heeft Saroj Khan haar reputatie als topchoreografe meer dan eens bevestigd. Naast haar werk als choreografe geniet Saroj Khan de laatste tijd ook een groeiende populariteit door haar optreden als jurylid en dansinstructrice in diverse dans- en realityprogramma's waaronder het zeer succesvolle tv-programma 'Jhalak Dikhhla Jaa,' ('Dancing With The Stars') van de Aziatische zender Sony Entertainment Television, dat via satelliet en digitale tv wereldwijd te ontvangen is en in de doelgroep zeer populair is.

Over de 'Dancing Diva' Masterclasses

Van 12 tot en met 25 oktober 2009 zal deze cursus door Saroj Khan en twee assistenten uit India worden gegeven. Deze lessen zullen voor zowel gevorderden als beginners toegankelijk zijn. Voor het eerst in de geschiedenis zal een Bollywood choreograaf van een dergelijk kaliber naar Nederland komen om de dansliefhebbers persoonlijk te begeleiden bij de betoverende Bollywooddans die, op dat niveau, voor velen zo onbereikbaar is.

De lessen zullen dagelijks plaatsvinden en de groepen deelnemers zullen worden ingedeeld naar leeftijd en ervaring. De bedoeling is om het publiek en de liefhebbers van Bollywooddans kennis te laten maken met een authentieke bron rechtstreeks uit Bollywood zodat zij 'first hand' kunnen ervaren wat hun populaire filmsterren aan dansbegeleiding krijgen tijdens het maken van een film. Het unieke aan Saroj Khan is dat zij naast de technische aspecten van dans ook een ware autoriteit is op het gebied van de gezichtsmimiek en het acteren, zeer belangrijke elementen in Bollywood films.


Deelname is mogelijk is voor meiden en jongens van alle leeftijden, vanaf EUR 400 voor een complete Masterclass. Opgeven is mogelijk via de website www.miraculousarts.nl

Over de organisatie

De 'Dancing Diva' Bollywood Masterclasses worden mogelijk gemaakt door de organisatie 'Miraculous Art' in samenwerking met de Gemeente Den Haag. Zij hebben gezamenlijk het initiatief genomen om deze Bollywood-grootheid voor maar liefst twee weken exclusief naar Den Haag te halen.

Dit project 'Dancing Diva' is ontstaan uit de groeiende behoefte aan professionalisering van Bollywooddans in Nederland. Bollywood dansscholen schieten als paddenstoelen uit de grond, vooral in de grote steden. Miraculous Art als organisatie probeert vanuit deze achtergrond met project Dancing Diva haar bijdrage te leveren aan het bevorderen en behouden van de authenticiteit van Bollywooddans in Nederland.

De 'Dancing Diva' Masterclasses zullen regelmatig terugkeren in Den Haag, in de wijk Transvaal waar de Paul Krugerlaan uitgegroeid is tot het 'Little India' van Nederland.

Noot voor de redactie,