Gemeente De Marne


/ Ondertekening convenant samenwerking brandweerzorg en rampenbestrijding

Ondertekening convenant samenwerking brandweerzorg en rampenbestrijding

Maandag 12 oktober aanstaande ondertekenen de burgemeesters van de gemeenten Zuidhorn, Grootegast, De Marne en Winsum het convenant voor verdergaande samenwerking op het gebied van brandweerzorg (koude kant) en rampenbestrijding. De ondertekening vindt plaats in het gemeentehuisvan Zuidhorn.

Op initiatief van burgemeester Bertus Fennema van de gemeente Zuidhorn is er
een verkenning geweest naar mogelijke samenwerking op het terrein van de brandweerzorg (koude kant, dit zijn de taakvelden proactie, preventie en preparatie) en rampenbestrijding. Deze verkenning, die op verzoek van de vier gemeenten werd uitgevoerd door Jelmer Mulder, adjunct-directeur van de gemeente Zuidhorn, heeft geleid tot een advies over verdergaande samenwerking en genoemd convenant.

Overwegingen
Aanleiding voor het zoeken naar samenwerking vormt onder meer het takenpakket met hogere eisen aan kwaliteit bij de taakvelden proactie, preventie en preparatie
van de brandweerzorg en de rampenbestrijding. De gemeenten voeren deze taken
nu grotendeels nog afzonderlijk uit. De gemeenten zoeken meer samenwerking, omdat ze dat de manier vinden om zowel de kwaliteit als de continuïteit op deze taakvelden te versterken De verkennende besprekingen hebben ertoe geleid dat samenwerking wenselijk en noodzakelijk is en goed in te passen is in al bestaande (in)formele samenwerkingsrelaties. De gemeenten willen deze samenwerking geleidelijk en volgens een natuurlijk groeimodel vormgeven. Met het convenant spreken de gemeenten de intentie uit voor een langdurige en intensievere vorm
van samenwerking op deze terreinen. De gemeenten houden uitbreiding met meer gemeenten in de toekomst nadrukkelijk open.

Inhoud convenant
Brandweerzorg
De samenwerking op bovengenoemde gebieden wordt organisch opgebouwd en start met vier gemeenten. Wat betreft de aansturing, de medewerkers voeren hun taken vanuit de huidige organisatie(s) uit. Waar de gemeenten dat in de toekomst nodig oordelen, vindt na onderlinge overeenstemming detachering plaats naar een andere gemeente. De brandweercommandanten verdelen onderling de genoemde taakvelden en sturen deze voor de vier gemeenten aan. In de komende periode kijken de vier gemeenten of een inverdieneffect is te bereiken op de onderdelen personele administratie, verzekeringen en inkoop. Jaarlijks rapporteren de commandanten en gemeentesecretarissen over de samenwerking aan de burgemeesters. De ijkpunten daarbij zijn: is er sprake van verminderde kwetsbaarheid, verbeterde kwaliteit, meer mogelijkheden om kennis breder in te zetten en reductie van kosten.

Rampenbestrijding
Voor de lokale taken blijft de huidige structuur eerst uitgangspunt en blijven de gemeenten inzetten op optimale samenwerking en kennisdeling. De betrokken medewerkers trekken gezamenlijk op in het belang van de gemeenten en ter vermindering van de kwetsbaarheid. Voor de vrijwillige regionale samenwerking blijven de gemeenten participeren in het bestaande verband van rayon West. Dit rayon bestaat uit de vier genoemde gemeenten en Leek en Marum.

Leens, 07 oktober 2009.