Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Honderd en enige kinderverhalen verzameld door Abdelkader Benali Presentatie bloemlezing De Nederlandse kinderliteratuur in 100 en enige verhalen

Den Haag, 7 oktober 2009

Op maandag 12 oktober presenteert de Koninklijke Bibliotheek (KB) in samenwerking met uitgeverij Prometheus de bloemlezing De Nederlandse kinderliteratuur in 100 en enige verhalen samengesteld door Abdelkader Benali. In deze publicatie heeft Benali uit de schatkamer van het Nederlandse kinderverhaal de mooiste, gruwelijkste, betoverendste en meest humoristische kinderverhalen van de achttiende tot en met de eenentwintigste eeuw samengebracht. De rijke kinderboekencollectie van de KB vormde de basis voor zijn ontdekkingstocht door de Nederlandse kinderliteratuur.

Ontdekkingsreiziger
Afgelopen voorjaar bekeek Abdelkader Benali in de Koninklijk Bibliotheek meer dan 1000 boeken uit de kinderboekencollectie. Met als resultaat nu: een standaardwerk over de Nederlandse kinderliteratuur. Voor de oudste verhalen toont Benali zich een ware ontdekkingsreiziger; voor de moderne kinderliteratuur laat hij zich van een uiterst kundige en verrassende kant zien. Fantasievolle verhalen van groten als Paul Biegel, Annie M.G. Schmidt en Hans Andreus, maar ook aangename verrassingen zoals De Perponcher, die vertelt waarom je beter niet met pistolen kunt schieten, Halil Gür en vele anderen.

Wandeling door je kindertijd
Voor Abdelkader Benali zijn kinderverhalen 'kruispunten van avontuur en ontdekking'. "Ze hangen altijd samen met een bepaald ogenblik in mijn leven. Het samenstellen van deze bloemlezing was als een wandeling door mijn kindertijd", aldus Benali. Met een feestelijk programma wordt op maandag 12 oktober in de Aula van de Koninklijke Bibliotheek de bloemlezing De Nederlandse kinderliteratuur in 100 en enige verhalen gepresenteerd.

Over Abdelkader Benali
Abdelkader Benali (1975) werd geboren in Marokko. Als klein jongetje kwam hij naar Nederland, waar zijn ouders zich in Rotterdam vestigden. Hij debuteerde met Bruiloft aan zee, waarvoor hij de Geertjan Lubberhuizenprijs ontving. Daarna deed hij ook van zich spreken als literatuurcriticus, verhalen- en toneelschrijver en dichter. Voor zijn roman De langverwachte werd Benali onderscheiden met de Libris Literatuur Prijs 2003.


---