Ingezonden persbericht


Nr.245
Hilversum, vrijdag 9 oktober 2009

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 42

Ingang Oost, maandag 12 oktober, 19.25 uur, Nederland 1 Bart Oosterhoff heeft op ongelukkige wijze een balk tegen zijn hoofd gekregen. De Ambulancedienst brengt de 82-jarige mevrouw Ten Raa naar de Spoedeisende Hulp van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem; ze is gevallen en heeft veel pijn in haar heup en bovenbeen. Alex Bolder is tijdens het voetballen op gymles achterovergevallen en op zijn pols terechtgekomen. Judith Wolters heeft zich op de Spoedeisende Hulp gemeld, omdat ze last heeft van een vastzittende hoest en daarbij ook hoge koorts heeft.

Het Familiediner, maandag 12 oktober, 22.15 uur, Nederland 1 Drie jaar geleden ging Melvin bij zijn tante Esther wonen door problemen thuis. Zijn moeder Nicolette verwachtte dat hij na een week weer naar huis gestuurd zou worden. Dit gebeurde echter niet. Hij is vijf maanden gebleven totdat hij plotseling op zijn werk overleed. Nicolette verwijt Esther dat ze Melvin de laatste maanden van zijn leven niet meer heeft kunnen meemaken. Esther wil een nieuw begin maken om zo haar zus te kunnen steunen en gaat met meesterkok Ben van Beurten aan de slag.

Afslag UMC Utrecht, dinsdag 13 oktober, 19.25 uur, Nederland 1 In Afslag UMC Utrecht doet presentator Manuel Venderbos verslag vanuit één van de grootste academische ziekenhuizen in ons land, het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. De acht maanden oude Jayson heeft een ernstige meningokokkeninfectie opgelopen met ingrijpende gevolgen. Allebei zijn benen moesten als gevolg van deze slopende ziekte worden geamputeerd. Manuel ontmoet Jayson en zijn ouders op de kinderafdeling Kikker. De onderkaak van de 32-jarige Nynke is te klein. Dankzij een beugelbehandeling staan haar tanden op dit moment goed, maar haar overbeet zou dat op niet al te lange termijn weer teniet doen. Vandaag zal Nynkes onderkaak tijdens een operatie losgemaakt en naar voren geschoven worden. Nynke snapt de noodzaak van de ingreep, maar hoopt dat haar gezichtsvorm niet al te veel zal veranderen. En op het kindersymposium voor chronisch zieke kinderen in het Wilhelmina Kinderziekenhuis heeft Tom en gezellige én leerzame middag.

Rail Away, dinsdag 13 oktober, 19.55 uur, Nederland 2 Zwitersland TPC 2 Aigle Champery Bretaye
Een nieuwe documentaireserie over markante spoorlijnen in de wereld. In elke aflevering wordt een reis gemaakt, warbij onderweg ook aandacht is voor bijzondere locaties. In een klein gebied van Frans Zwitserland waren ooit 4 smalspoorbedrijven, die elkaar stevig beconcurreerden. Nu zijn ze samen van groot belang voor het vervoer van bewoners en toeristen in de Chablais. Reizen naar Champéry en Bretaye geven daar een goed beeld van.

De Kist, dinsdag 13 oktober, 20.50 uur, Nederland 2 In De Kist ontmoet presentator Herman Wegter bekende Nederlanders rondom een grafkist, zodat er een gesprek ontstaat over leven en dood. Deze week in De Kist: Gerard van Maasakkers, muzikant uit het Brabantse. In maart dit jaar kreeg hij voor zijn gehele oeuvre de Gouden Harp uitgereikt. Gerard is al meer dan 30 jaar muzikant/liedjesschrijver en schrijft daarnaast ook z'n eigen theatershows.

Wanneer Herman met de kist bij Gerard aankomt moet hij toch wel even slikken. Helemaal als de deksel opengaat. 'Het is hard!', roept hij als hij de bodem met zijn vinger voelt. Toch went het wel, een kist op je tuintafel. En het is een goede aanleiding om op het leven van Gerard, tot nu toe, terug te blikken. Zo vertelt en zingt Gerard over zijn veel te jong overleden zusje. En hoe denkt Gerard over een leven na dit leven?

Gerard wil niet te veel getreur tijdens zijn begrafenis en zet koffie en whisky op zijn kist: 'Café De Kist is geopend!' Als Gerard dan met zijn kist aan het eind van het programma de begraafplaats oploopt, krijgt hij ineens tegenstrijdige emoties. Hoe zal het in het echt zijn? Wat zijn dan je laatste woorden? Gerard: 'Houdoe en bedankt!' Een bijzondere ontmoeting met een zeer gedreven, sympathieke Brabander.

Jong, dinsdag 13 oktober, 21.42 uur, Nederland 3
Ik ben een vluchteling
Mona (22) vluchtte als 14-jarig meisje met haar moeder en broer uit Iran. Ze werden daar namelijk met de dood bedreigd. Door mensensmokkelaars werden ze in Nederland afgeleverd. Nu woont met haar moeder en broer in een asielzoekerscentrum op 25 vierkante meter... Mona: "In het AZC zie je vanalles: zelfmoordpogingen, kinderen zonder eten, veel depressieve en zieke mensen. Ik word daar verdrietig van, maar probeer toch positief te blijven."

Ancha (17) vluchtte op haar 10e va Angloa naar Nederland, vanwege een burgeroorlog. Op dit moment woont ze in een huis voor AMA's: alleenstaande minderjarige asielzoekers. Ancha wordt bijna 18 jaar, maar een feest is dat niet te noemen. Dit is de leeftijd waarop ze namelijk van het IND weer terug moet naar Angola...

Vluchten uit je land doe je niet zomaar, zeker niet als je daarmee je eigen leven waagt. Je bent bang en onzeker en weet niet hoe het afloopt. Manuel ervaart zelf hoe dit is: hij wordt onverwacht opgehaald en in het ruim van een vrachtwagen gedumpt...

't Zal je maar gebeuren, dinsdag 13 oktober, 22.50 uur, Nederland 2 Mijn kind wordt niet oud
Alex en Inez verloren in 2003 onverwachts hun zoontje Ruben. Onderzoek wees uit dat hij was overleden aan een zeldzame, ongeneeslijke stofwisselingsziekte. Na verloop van tijd bleken nog drie van hun zoons deze ziekte te hebben. De kans is 50% dat ze voor hun tiende en 70% dat ze voor hun achttiende jaar overlijden. Alleen hun oudste zoon, de elfjarige Gerben, is gezond. Openhartig praten de ouders over hun onzekere toekomst.

XMIX, woensdag 14 oktober, 13.17 uur, Nederland 3
Het gestolen schilderij
Uit het museum is een schilderij gestolen. XMIX komt erachter dat het schilderij door boeven naar de haven wordt gebracht. Het moet vast op een boot het land uit gesmokkeld worden. Komt XMIX op tijd?

XMIX is een vrolijke kinderserie waarin politieman Anton de hulp in roept van de helden uit zijn favoriete computerspelletje XMIX. En hoewel Exel, Dax en Xena super sterk, onzichtbaar en slim zijn, begrijpen ze de wereld van mensen niet altijd even goed. Dat leidt nogal eens tot grappige situaties!

Met Niets Begonnen, donderdag 15 oktober, 22.18 uur, Nederland 1 Marc Dik ontmoet vakantie-miljonair Atilay Uslu. Ooit was hij cockpittechnicus bij Fokker. Inmiddels is hij met Corendon marktleider in Turkije-reizen en heeft zelfs zijn eigen luchtvaartmaatschappij. Als Uslu, destijds nog in loondienst, achter het salaris van zijn leidinggevende komt, besluit hij een eigen zaak te starten: een grillroom. Ondanks het succes verlangt Atilay naar een kantoorbaan en gooit het roer nog een keer om. Dit keer begint hij een reisbureau en dat groeit uiteindelijk uit tot een holding met een jaaromzet van 120 miljoen euro. Marc gaat met deze succesvolle Nederturk op reis door zijn verleden, want hoe gevaarlijk is een shoarmatent eigenlijk? In Turkije krijgt Marc een blik op Uslu's luchtvloot en toekomstplannen. En waar gaat hij eigenlijk zelf op vakantie?

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 16 oktober, 14.38 uur, Z@pp Sjoemelen
Elly vertelt over sjoemelen. Wat is dat? Dat is ietsiepietsie jokkebrokken. "Net niet dit en net niet dat", zingen de kinderen. Dop en Kurk sjoemelen. Ze verkopen fopkado's aan mensen. Zo verdienen ze veel centjes. Maar het is niet eerlijk. Dat is sjoemelen. Als Elly het ziet, bedenkt ze met de kinderen een plannetje. Dop en Kurk schrikken, want opeens staat er een politieagent voor hun neus. Het is wel een beetje een vreemde politieagent, hij heeft vier benen!

De Dorpsdokter, vrijdag 16 oktober, 19.25 uur, Nederland 1 Marleen bezoekt een patiënt, die een aantal dagen geleden een darmoperatie heeft ondergaan en nu van de trap is gevallen. Hij is daarbij even buiten bewustzijn geraakt. Rosemary ontvangt mevrouw Zaaistra, bij wie de bevalling na 40 weken en 5 dagen nog steeds niet is ingezet. De baby neemt rustig de tijd. Jan ontvangt mevrouw De Vries, die herstellende is van een infarct, waardoor haar vinger krom trok. Er lijkt een ontsteking te zitten. Jan en Rosemary draaien een avonddienst in de huisartsenpost in Gorinchem. De eerste patiënt is een man, die op zijn fiets door een bouvier is aangevallen. Daarna gaan ze op huisbezoek bij mevrouw Schild, die na diverse infecties en ondanks antibioticakuren opnieuw hoge koorts heeft.

Checkpoint, zaterdag 17 oktober, 9.55 uur, Nederland 3 Hoe kun je op zolder toch lekker internetten? Kun je je verbinding upgraden met een een wokpan of chipsbus?! In de jongens/meiden-test testen we de zintuigen. Wie herkent de gore babyluier en krioelende maden? Daarna kijken we hoe snel je kunt zwemmen als er een haai achter je aan zit. En hoe maak je in het zwembad eigenlijk het ultieme bommetje? Kortom: how to be cool in the swimming pool?!

Checkpoint is een programma voor échte jongens en stoere meiden. Het programma speelt zich af in een loods, op een geheime plek, ergens in Nederland. Voor Checkpoint is die loods de testruimte waar presentator Klaas van Kruistum samen met een team van stoere jongens en meiden allerlei zinnige en soms ook onzinnige testen uitvoert.

Nederland Zingt, zaterdag 17 oktober, 18.30 uur, Nederland 2 Calvijn en de psalmen. In deze special staan de mooiste psalmen centraal en zal Mirjam Bouwman u meer vertellen over de relatie tussen Calvijn en de psalmen. Johannes Calvijn was een kunstzinnig mens. Van alle kunsten was hij het meest onder de indruk van muziek. Uit eigen ervaring wist hij 'dat zingen een grote kracht en macht heeft om het hart te ontroeren en in een gloed te zetten om God aan te roepen en loven met een vurig verlangen'.

Blauw Bloed, zaterdag 17 oktober, 19.35 uur, Nederland 2 Het royaltyprogramma van de publieke omroep waarin de koningin, prins Willem-Alexander, prinses Máxima en de andere leden van het koninklijk huis van dichtbij gevolgd worden. Van werkbezoeken in eigen land tot en met staatsbezoeken aan het buitenland. Verder aandacht voor de andere vorstenhuizen van Europa. Ook duikt het programma regelmatig de geschiedenis in om bijzondere gebeurtenissen van de Oranjes nog eens de revue te laten passeren. En er is speciale aandacht voor koninklijke couture en sieraden.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 18 oktober, 9.00 uur, Nederland 1 Al 12 jaar lang werkt ds. Arie van der Veer wekelijks mee aan een aflevering van Nederland Zingt op Zondag. Vandaag is het de 750e aflevering. Dat betekent 750 meditaties en - de laatste jaren - ook honderden bezoeken op de oranje fiets. Vele gesprekken met boeiende mensen met een bijzonder verhaal. Het afgelopen jaar is erg turbulent geweest voor ds. Van der Veer. De Heer heeft hem heel nieuwe dingen laten ervaren. Reden temeer om dit keer hemzelf als gast in het programma te hebben. De presentator is Tijs van den Brink. We mogen dus een scherp interview verwachten. Daarnaast zullen we ook zijn vrouw Ees en enkele van de kleinkinderen zien. Uiteraard zullen fragmenten van de hoogtepunten uit die 750 afleveringen niet ontbreken. Ds. Van der Veer houdt de meditatie afgewisseld met koor- en samenzang.

Hoedoejijdat.nu, zondag 18 oktober, 24.00 uur, Nederland 2 'Al toen ik klein was, bleek dat ik een flink temperament bezat. Al op jonge leeftijd was ik regelmatig voor speltherapie bij het Riagg. Op mijn 16e kreeg ik een relatie met wat nu mijn ex is. Toen wij samen gingen wonen, in 2006, begonnen ook daar heftige ruzies. Mede door die ruzies heb ik de cursus stophuiselijkgeweld gedaan in Arnhem. Deze cursus heeft mij een flinke stap verder geholpen. Toch heb ik het idee dat ik mijn boosheid nog niet 100% onder controle heb. Dit komt op dit moment nauwelijks tot uiting, maar de angst dat ik weer erge woedeaanvallen ga krijgen in een volgende relatie is zeker aanwezig. Daarom is mijn vraag: Hoe kan ik mijn boosheid onder controle houden?'

Met deze vraag van Victor van Dijk begint Hoedoejijdat.nu. Hij is de gast van deze aflevering en hoopt hiermee in het programma een stap verder te komen. Herman Wegter gaat bij hem op bezoek en laat hem verschillende tips zien. Zo krijgt hij bijvoorbeeld het advies te leren mee te bewegen met de mensen in zijn omgeving in plaats van te botsen. Hoe agressief is Victor nog? Is zijn angst voor erge woedeaanvallen terecht? Ondertussen gaat Mirjam Bouwman de straat op met de vraag: 'Wat doet u als u voelt, dat u boos wordt?'

Kijk ook op de internetsite www.hoedoejijdat.nu. Daar kun je filmpjes zien met ervaringen van anderen. Allerlei vragen over onderwerpen als eenzaamheid, bidden, vergeving en zelfbeeld komen aan de orde. Wie weet, helpt dat jou ook een stap verder!

ontopic, zondag 18 oktober, 23.50 uur, Nederland 3 Ontopic is hét discussieplatform waarin de ontmoeting en confrontatie van jongeren met totaal verschillende achtergronden centraal staat. Drie pittige stellingen uit de actualiteit en de Nederlandse jongerencultuur brengen wekelijks etnische, culturele en religieuze overeenkomsten aan het licht. Het ontopic-cabaretduo, presentator Manuel Venderbos of een bekende Nederlander/deskundige leidt de stellingen in. Deze week zijn de onderwerpen: Ik ben trots op Nederland, Mijn lichaam is heili en Mooie mensen worden voorgetrokken (Soumia)


---

Noot voor redactie,