Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Schuurman: Het Bruto Nationaal Product is niet zaligmakend

Den Haag, 12 oktober 2009

Het welzijn van Nederland moet aan veel meer criteria gemeten worden dan aan het Bruto Nationaal Product (BNP). Egbert Schuurman, fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Eerste Kamer, pleit tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen voor een balanced scorecard. Dat is een beoordelingsmethode die rekening houdt met een combinatie van economische, ecologische en sociale factoren. Schuurman: ,,Groei van het BNP wordt als goed gezien, terwijl de manier waarop we die groei bereiken vaak heel slecht is. Als we ons dat niet realiseren, zullen we nooit uit deze crisis komen. Het BNP is niet zaligmakend, we moeten breder kijken dan alleen naar geld."

Een balanced scorecard neemt economische, ecologische en sociale aspecten samen om de toestand van de staat te beoordelen. Bij veel bedrijven werkt deze benadering goed. Volgens Schuurman is het tijd dat de politiek ook deze brede benadering kiest. "Een samenleving is niet te reduceren tot een bruto nationaal product. Sterker nog: het draait juist om leven in harmonie met elkaar en de schepping. Het wordt tijd dat we de economische cijfers aan dat doel dienstbaar maken, in plaats van andersom."

Om dat te bereiken stelt Schuurman behalve het introduceren van een balanced scorecard ook voor om een Maatschappelijk Beraad in te stellen waarin naast werkgevers en werknemers ook milieugroepen, ontwikkelingsorganisaties en andere NGOs vertegenwoordigd zijn.

Als oorzaak van de kredietcrisis wijst Schuurman op het continue maximaliseren van geldelijk gewin van individuen en bedrijven. Schuurman: "Het welvaartsniveau werd opgezweept, met als gevolg grote schade aan milieu, klimaat en wereldsamenleving. Dat komt omdat de technologische en economische machten zoals veel te complexe computersystemen en ingewikkelde producten over natuur en samenleving zijn gaan heersen. Het moet juist andersom zijn. Technologie, economie en welvaart moeten dienstbaar zijn aan het leven dus aan de samenleving, aan het beschermen van planten en dieren, aan de biosfeer."

-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-