Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Warmteleiding Twence-Essent opsteker voor duurzaamheidsbeleid Enschede

Wethouder Myra Koomen van Enschede heeft vandaag (12 oktober) officieel de eerste spade in de grond gestoken voor de aanleg van de warmteleiding van de afvalenergiecentrale van Twence in Hengelo naar de warmtekrachtcentrale van Essent op het bedrijventerrein Marssteden in Enschede. Met het project is in totaal een investering van rond de E 20miljoen gemoeid.

Essent bereikt door de warmte van Twence te benutten een aanzienlijke besparing op aardgas en daarmee op de uitstoot van CO2. Daarmee leveren Twence en Essent een belangrijke bijdrage aan de klimaatsdoelstellingen van Enschede. De centrale op Marssteden levert warmte aan circa 7.000 woningen en 200 zakelijke klanten, van wie de Universiteit Twente veruit de grootste afnemer is.

De warmtelevering door Twence levert Essent een goede basis voor de verdere ontwikkeling van zijn warmtenet.

Aannemersbedrijf A. Hak verzorgt de aanleg van de leiding. De firma's Cofely en Fabricom, beide onderdeel van Gaz de France-Suezgroep, zorgen voor de aansluiting op de installaties van Twence en Essent. De planning is dat de warmteleiding in 2010 vóór het begin van het stookseizoen operationeel is.

De door Twence geleverde warmte is afkomstig uit de drie verbrandingslijnen van de afvalenergiecentrale. Deze lijnen, met een capaciteit van 550.000 afval per jaar, kunnen 244.000 MWh elektriciteit opwekken en 387.600 MWh warmte produceren. Dit levert per jaar een besparing op aan aardgas van 113,3 miljoen kubieke meter en een CO2-reductie van 204.000 ton.

Twence in het kort

Twence is een afvalverwerkingsbedrijf dat energie produceert. Het bedrijf verwerkt al het huishoudelijke afval en veel van het bedrijfsafval uit de regio Twente. Het afval wordt veilig en volgens de laatste stand van de techniek gescheiden, geschikt gemaakt voor hergebruik, gecomposteerd, verwerkt in de afvalenergiecentrale of - als het niet anders kan - gestort. In 2008 verwerkte Twence meer dan 840.000 ton afval op de locaties Boeldershoek en Elhorst-Vloedbelt. Ruim 90% daarvan werd omgezet in grondstoffen, bouwstoffen en elektriciteit. Vanaf 2010 levert Twence ook energie in de vorm van warmte aan Essent Marssteden en in de vorm van stoom aan AkzoNobel (voor zoutproductie in Hengelo).

Twence met zijn hoofdvestiging aan de A35 tussen Hengelo en Enschede, is een groeiend bedrijf waar ruim 200 mensen werken. De Twentse gemeenten zijn de grootste aandeelhouder.

Over Essent
Essent is het grootste energiebedrijf van Nederland en levert elektriciteit, gas en warmte aan particuliere en zakelijke klanten. Essent is actief in de gehele energieketen: van de productie van energie tot en met de levering aan eindverbruikers. In 2008 noteerde Essent, inclusief netwerkbedrijf Enexis, een omzet van E 9,0 miljard en een netto resultaat van E 887 miljoen. Essent heeft bijna 5.000 medewerkers. De totale productiecapaciteit van de centrales en windparken van Essent bedraagt 6.000 Megawatt. Meer informatie is te vinden op www.essent.eu