Ingezonden persbericht



- P E R S B E R I C H T -

Krakers kleuren het laatste debat

Den Haag, 12 oktober 2009 - Morgen zal er in de Tweede Kamer voor de laatste maal gedebatteerd worden over het initiatiefwetsvoorstel om kraken te verbieden. Ook nu zullen de krakers weer aanwezig zijn op het Plein voor de Tweede Kamer, evenals op de publieke tribune. Met een kraampje zullen zij dinsdagmiddag vanaf vier uur op het voor de hoofdingang van de Tweede Kamer aanwezig zijn. Om informatie te kunnen geven, en misschien met het laatste sprankje hoop enige invloed op het debat uit te kunnen oefenenen.

Het kraakverbod heeft de afgelopen weken hoog op de agenda gestaan. Twee debatten heeft de kamer al aan het initiatiefwetsvoorstel "Kraken en leegstand" gewijd. Twee debatten waar ieder tegenargument vakkundig is genegeerd. Tegenstanders en critici van het kraakverbod, zoals politici, de gemeenten, de Raad van State, de Orde van Advocaten worden volledig genegeerd door de indieners van het wetsvoorstel. Want er is een meerderheid, en dan lijken argumenten niet langer te deren.

Nu wil men donderdag over dit wetsvoorstel gaan stemmen. En het lijkt er op dat het kraakverbod dan ook daadwerkelijk door de Tweede Kamer zal komen. Het basisrecht op woonruimte wordt dan schaamteloos aan de kant gezet. Men wil het kraken bestrijden, maar over de kern van de problematiek, namelijk de woningnood wordt niet eens gesproken. En over het feit dat er zonder pardon duizenden mensen op straat komen te staan is nog niet eens nagedacht. "Er komen gezinnen, kinderen, bedrijven, weggeefwinkels, studenten en talloze andere initiatieven op straat te staan. Daarom gaan we donderdag tijdens de stemming hier onze tenten opzetten. Men realiseert zich niet wat dit wetsvoorstel teweeg gaat brengen", aldus een kraker.

Van verschillende kanten is al aangegeven dat het wetsvoorstel niet haalbaar lijkt te zijn. Gemeenten en politie zeggen er geen heil in te zien. "Daar komt natuurlijk bij dat mensen hun huis gaan verdedigen. Het dak boven je hoofd is zo ontzettend belangrijk, en een kat in het nauw maakt rare sprongen," verteld kraker Judith, "ik denk dat de verharding van de kraakbeweging waarmee het wetsvoorstel nu onderbouwt wordt, pas echt gaat komen als je kraken ook daadwerkelijk verbied."

De krakers zullen dinsdagmiddag vanaf vier uur op het Plein voor de Tweede Kamer te vinden zijn. Op de dag dat er gestemd gaat worden, waarschijnlijk al aanstaande donderdag, hebben zij aangekondigd hun tenten op dit Plein op te zullen slaan. Daarnaast zullen er de komende maand meerdere acties omtrent het kraakverbod zijn.

Noot voor redacties,