Langer doorwerken door pensioenprikkels

Amsterdam, 12 oktober 2009

Consumenten verwachten niet dat het kabinet dit jaar nog een besluit neemt over een hogere AOW leeftijd. De helft stopt niet een jaar eerder met werken als het pensioen 10% lager uitvalt. 46% wil wel later met pensioen in ruil voor een hoger pensioen.

Komende vrijdag komt de Ministerraad bij elkaar. Op de agenda staat verhoging van de AOW-leeftijd.

Twijfels over besluitvaardigheid kabinet

Consumenten verwachten geen snel besluit van het kabinet over de verhoging van de AOW-leeftijd. Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van vrijdag. Van de 60.600 respondenten verwacht de helft (50%) voor het einde van 2009 geen besluit. Een groep van 44% denkt dat er op die termijn wel duidelijkheid komt en 6% weet het niet. In ieder geval staat de AOW-leeftijd op de agenda van de komende Ministerraad. Of er dan al een besluit valt, is onduidelijk. Vrijdag weten we meer.

Flexibel pensioen als optie

Mogelijk kiest het kabinet ervoor om de pensioenleeftijd flexibel te maken. Wie later stopt met werken, krijgt dan meer pensioen. Eerder met pensioen gaan betekent juist een lagere uitkering. Dat maakt eerder stoppen een stuk minder populair, blijkt uit de ING Vraag van Vandaag op zaterdag en zondag (onder 45.100 en 41.700 respondenten). Slechts 28% zou een jaar eerder met pensioen willen gaan in ruil voor een (10%) lagere uitkering. De helft (51%) is daartoe niet bereid. Later stoppen in ruil voor een pensioenbonus is juist gewild. Voor een jaar uitstel van het pensioen in ruil voor een (10%) hogere uitkering is 46% wel te porren en 39% niet.

Financiën prikkelen tot doorwerken

Eerder met pensioen is kennelijk geen aanlokkelijk perspectief als werknemers daar zelf de rekening voor moeten betalen in de vorm van een lager pensioen. In de praktijk zal dit grofweg 10% kosten (de Stichting Pensioenkijker stelt dat het aanvullende pensioen voor ieder jaar dat het eerder ingaat zo'n 8% à 9% lager uitvalt). Als werknemers hun 'pensioenkapitaal' flexibel mogen inzetten, dan gaan ze niet vervroegd met pensioen. Sterker, bijna de helft kiest dan voor langer doorwerken. Kortom, als de lasten en lusten liggen bij degene die de keuze maakt, dan gaan werknemers vanzelf later met pensioen.

© 2009 ING Economisch Bureau

Meer weten over pensioen en uw persoonlijke situatie? Kijk dan op