Gemeente Delft

Delft voorstander Europees project kindvriendelijke steden

De gemeente Delft ondersteunt een Europees projectvoorstel om de kindvriendelijkheid van steden te vergroten. Wethouder Anne Koning heeft hiervoor namens het college de Letter of Support Childfriendly Cities ondertekend.

Doel van het voorstel aan de Europese Unie is te komen tot een handboek voor kindvriendelijke buurten. Dit moet een monitorings- en meetinstrument bevatten waarmee de kindvriendelijkheid van steden kan worden beoordeeld en gemeten. En beleidsaanbevelingen om kindvriendelijkheid in het gemeentelijk beleid verankerd te krijgen.

Projectpartners zijn Londen, Gent, München, de universiteit van Gent en de TU Delft. Initiatiefnemer is Utrecht.

Wethouder Anne Koning is blij met dit initiatief: 'We werken in Delft al langer aan een kindvriendelijke stad. Kinderen moeten zich in hun stad goed kunnen ontwikkelen, de ruimte hebben om buiten te spelen, veilig naar school kunnen lopen of fietsen. Dit heeft gevolgen voor de inrichting van de stad en voor bijvoorbeeld het verkeersgedrag van kinderen, maar ook van volwassenen. We doen aan het project mee om ons eigen beleid nog verder aan te scherpen en omdat we vinden dat veel meer steden van deze kennis kunnen profiteren.'

De totale projectbegroting bedraagt circa tien miljoen euro voor vier jaar. Daarvan subsidieert de Europese Unie de helft. De projectpartners brengen de andere helft in, meestal uit reeds begrote activiteiten en maatregelen. In Delft gaat het daarbij om diverse projecten uit de nota Ruimte voor Spelen, de wijkbudgetten (voor speelplekken) en het mobiliteitsbudget. Deze projecten staan gezamenlijk voor circa ¤ 600.000 op de gemeentebbegroting.

Begin december is duidelijk of de Europese Unie het projectvoorstel honoreert.

Noot voor de redactie (