Raad van State


8 uitspraken gevonden
pagina: 1

1. 200802831/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 14 oktober 2009 rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Natuurbeschermingswet (Vergunning voor uitbreiding grondwaterwinning op Vlieland) Uitspraak over de vergunning die het college van gedeputeerde staten van Fryslân op grond van de Natuurbeschermingswet heeft verleend voor de uitbreiding van de grondwaterwinning op Vlieland. De vergunning is verleend aan Vitens Watertechnologie. Om de drinkwatervoorziening op dit eiland in de toekomst veilig te stellen is uitbreiding van de grondwaterwinning van 240.000 m3 naar 290.000 m3 noodzakelijk, aldus Vitens. De winactiviteiten zullen plaatsvinden aan de noordwestzijde van het dorp Oost Vlieland in het beschermde natuurgebied gebied 'Duinen Vlieland'. De Waddenvereniging en de stichting Duinbehoud zijn tegen de vergunning in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hen is de uitbreiding van de waterwinning niet nodig. Verder vinden zij dat het provinciebestuur had moeten beoordelen wat de totale gevolgen zijn van de grondwaterwinning voor het natuurgebied, en niet had mogen volstaan met een beoordeling van alleen de gevolgen van de uitbreiding met 50.000 m3. Ook is het provinciebestuur bij de beoordeling van de gevolgen van de grondwaterwinning uitgegaan van een onjuiste beginsituatie, aldus de vereniging en de stichting. De zaak is op 29 juni jl. op zitting behandeld.

2. 200803712/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 14 oktober 2009 (Uitwerkingsplan 'Harnaschpolder, deelgebied 2, Voordijkshoorn' van de gemeente Delft)
van Zuid-Holland van de uitwerking van het bestemmingsplan 'Harnaschpolder, deelgebied 2, Voordijkshoorn' van de gemeente Delft. Het gebied waarop het uitwerkingsplan betrekking heeft ligt ten noordwesten van de Delfste woonwijk 'de Hoornse Hof'. Het plan maakt de bouw mogelijk van een appartementencomplex van 13 meter hoog ten westen van de Hof van Azuur. Een aantal omwonenden verzet zich hiertegen en is tegen de provinciale goedkeuring van het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hen is het uitwerkingsplan in strijd met het bestemmingsplan, omdat daarin geen appartementencomplex van 13 meter hoog is toegestaan. Zij vrezen dat de bouw van het appartementencomplex leidt tot aantasting van hun woongenot vanwege verlies van privacy, uitzicht en zonlicht. Ook verzetten zij zich tegen de bouw van een voetgangers- en fietsbrug. De gemeenteraad heeft een verkeerde locatie voor de brug uitgekozen, omdat de brug niet aansluit op de hoofdfietsroute van Delft naar Den Hoorn, aldus de inwoners. Een echtpaar uit Delft verzet zich ook tegen het plan. Zij zijn het niet eens met de bouw van een ander appartementencomplex van 13 meter hoog ten oosten van hun woning aan de Dijkhoornseweg. Zij vrezen dat het complex hun woon- en leefklimaat aantast. Ook vrezen zij voor verlies van privacy en geluidhinder, doordat het plan ook de bouw van een school in de buurt van hun woning mogelijk maakt. De zaak is op 21 september jl. op zitting behandeld.

3. 200805128/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 14 oktober 2009 rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Brabant (Bestemmingsplan 'Copal-terreinen' van de gemeente Haaren) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan 'Copal-terreinen' van de gemeente Haaren. Het bestemmingsplan maakt het mogelijk om 113 woningen en commerciële ruimten te bouwen op vier locaties in Haaren. Het gaat om locaties die op korte afstand van elkaar liggen, direct ten zuiden van het centrum van Haaren. Een eigenaar van een supermarkt uit Haaren is het niet eens met dit plan en is tegen de provinciale goedkeuring daarvan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vreest dat er in Haaren een overaanbod van detailhandel zal ontstaan doordat het nieuwe plan nóg meer mogelijkheden biedt voor winkels en horeca. Een eigenaar van een garagebedrijf, autoshowroom en autowasstraat is het ook niet eens met het plan omdat er op zeer korte afstand van zijn bedrijf woningen kunnen worden gebouwd. Hij vreest dat hij in de toekomst in zijn uitbreidingsmogelijkheden zal worden beperkt. Ten slotte verzet een inwoner van Haaren zich tegen de bouwvoorschriften van het plan, met name tegen de hoogtebepalingen. De zaak is op 8 september jl. op zitting behandeld.

4. 200806200/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 14 oktober 2009 rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Flevoland (Bestemmingsplan 'Dorhout Mees' van de gemeente Dronten) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Flevoland van het bestemmingsplan 'Dorhout Mees' van de gemeente Dronten. Het bestemmingsplan heeft betrekking op een gebied in de buurt van de Strandgaperweg bij Biddinghuizen. Het gebied maakt deel uit van een groot recreatiegebied langs het Veluwemeer. Het plan maakt een uitbreiding van de recreatieve voorzieningen mogelijk. Het gaat daarbij om een schaatsvijver, een terrein voor paardensport, een visvijver en ecolodges. Daarnaast maakt het plan een golfbaan in een natuurgebied ten zuidoosten van de Strandgaperweg mogelijk. De Milieugroep Dronten, de Vereniging Natuurmonumenten en de Vereniging Natuur en Milieu verzetten zich tegen het plan en zijn tegen de provinciale goedkeuring daarvan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen dat de Ecologische Hoofdstructuur wordt aangetast door de golfbaan. Verder zou de golfbaan in strijd zijn met het streekplan. Bovendien zou er onvoldoende natuur worden gecompenseerd en is daarvoor ook de verkeerde locatie gekozen. De zaak is op 8 september jl. op zitting
5. 200900056/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 14 oktober 2009 (Boete vanwege uitzenden reclame rondom ANP-nieuws in radioprogramma's)
Uitspraak over de boete die het Commissariaat voor de Media heeft opgelegd aan Telecom Vision International vanwege het uitzenden van reclame rondom het ANP-nieuws in de radio-programma's Hotradio 93 FM en Hotradio Plus. Dit is in strijd met de Mediawet, aldus het commissariaat. Het gaat om een boete van EUR 10.000. Het mediabedrijf vindt de boete niet terecht, omdat de sponsoring rondom het ANP-nieuws alleen op internet zou hebben plaatsgevonden via 'live stream'. Hierop zou de Mediawet niet van toepassing zijn. De rechtbank in Almelo heeft in november 2008 een eerder beroep van het mediabedrijf ongegrond verklaard. Naar haar oordeel staat vast dat de nieuwsuitzendingen ook via de ether en de kabel zijn uitgezonden, zodat de boete kon worden opgelegd. Tegen die uitspraak is het bedrijf in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 27 augustus jl. op zitting behandeld.

6. 200900112/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 14 oktober 2009 proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Wet openbaarheid van bestuur inhoudsindicatie:

(Verzoek om openbaarmaking van documenten '100 dagen dialoog' Balkenende)
Uitspraak over de afwijzing door de minister-president van een verzoek van een inwoner van Leiden om openbaarmaking van documenten over de zogenoemde '100 dagen dialoog' van het kabinet Balkende IV met burgers en maatschappelijke organisaties. De man heeft dit verzoek gedaan op grond van de Wet openbaarheid van bestuur. De minister-president heeft het verzoek grotendeels afgewezen. Hij heeft de brieven van burgers en de reacties daarop niet openbaar gemaakt om privacyredenen. De zogenoemde 'mindmaps', waarin opvattingen en beleidsvoorstellen staan van gesprekken op een bijeenkomst in mei 2007, zouden vertrouwelijke documenten zijn die zijn opgesteld 'ten behoeve van intern beraad'. Hierin zijn volgens de minister persoonlijke beleidsopvattingen opgenomen. Deze hoeven volgens de Wet openbaarheid van bestuur niet openbaar te worden gemaakt. Ook de overige stukken heeft hij om die reden niet openbaar gemaakt. De man is van mening dat de brieven geanonimiseerd openbaar gemaakt kunnen worden. Verder zijn de mindmaps volgens hem niet opgesteld ten behoeve van intern beraad en betwist hij dat deze uitsluitend persoonlijke beleidsopvattingen bevatten. Verder had de minister-president moeten onderzoeken of de overige stukken toch openbaar gemaakt hadden kunnen worden. De rechtbank in Den Haag heeft in november 2008 een eerder beroep van de man ongegrond verklaard. Tegen die uitspraak is hij in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 30 juli jl. op zitting behandeld.

7. 200900156/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 14 oktober 2009 proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken (Bouwvergunning kerkgebouw in Elspeet)
Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Nunspeet heeft verleend aan de kerkvoogdij van de Hersteld Hervormde Kerk in Elspeet voor een kerkgebouw aan de Vierhouterweg in die plaats. De vergunning maakt ook de aanleg van een verbindingsweg mogelijk tussen de Maatweg en de Vierhouterweg. Een omwonende is tegen de vergunning in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vindt dat het gemeentebestuur de vergunning niet had mogen verlenen omdat niet is uitgesloten dat de aanwezigheid van het kerkgebouw nadelige effecten heeft op het natuurgebied De Veluwe. Het gemeentebestuur had volgens hem meer onderzoek moeten doen naar de effecten van bebouwing. Ook vreest hij dat de kerk de woon- en leefomgeving in de buurt aantast. De rechtbank in Zutphen heeft een eerder beroep van de man in november 2008 ongegrond verklaard. Tegen die uitspraak is hij in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 8 september jl. op zitting behandeld.
8. 200900870/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 14 oktober 2009 rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom (Bestuursdwang tegen aantal chalets op Resort Lievelde in Lichtenvoorde)
Uitspraak over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Oost-Gelre, waarbij Wessels Beheer B.V. te kennen is gegeven dat bestuursdwang zal worden toegepast als zij niet binnen een bepaalde termijn een aantal chalets op Resort Lievelde in Lichtenvoorde verwijderen. Het gemeentebestuur heeft dit besluit genomen, omdat de chalets zijn gebouwd zonder bouwvergunning. Wessels Beheer is het niet eens met het besluit van het gemeentebestuur. Zij vindt dat in dit geval geen bestuursdwang mag worden toegepast. Zo zou er inmiddels bijna een bestemmingsplan zijn vastgesteld dat de chalets wel toestaat. Ook is Wessels Beheer van mening dat het gemeentebestuur heel laat met maatregelen is gekomen, terwijl het al veel langer van het bestaan van de chalets wist. De rechtbank in Zutphen heeft in december 2008 een eerder beroep van Wessels tegen de bestuursdwang ongegrond verklaard. Wessels Beheer is tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 7 september jl. op zitting behandeld.
pagina: 1