Gemeente Tilburg

Nummer 09584BO

Datum 12 oktober 2009

Grondwateronderzoek Leeuwerik Resultaten controle grondwaterkwaliteit 2009 De gemeente Tilburg heeft in februari-april 2009 het grondwater aan Maasbommelstraat 25-27 en Maasbommelstraat 1/Mastwijkstraat 2 in de Leeuwerik onderzocht. Ook is het grondwater aan de Moerkapellestraat 16 en de directe omgeving onderzocht. Dit grondwateronderzoek1 is uitgevoerd om de bodemsanering uit 1997 te controleren en om zoveel mogelijk aantekeningen in het beperkingenregister te kunnen aanpassen (voorheen kadastrale registratie).

Conclusie onderzoek Bezoekadres Uit het grondwateronderzoek is gebleken dat de gehaltes minerale olie en vluchtige Stadhuisplein 130 aromaten (brandstofproducten) bij alle adressen zijn afgenomen. Dit betekent dat de aanwezige restverontreinigingen zich niet verspreiden. Postadres Postbus 90155 In het openbaar gebied (straatzijde) en in de tuinen van Maasbommelstraat 1 en 5000 LH Tilburg Mastwijkstraat 2 is nog een sterke bodemverontreiniging met brandstofproducten aanwezig. Dit geldt ook voor het openbaar gebied (straatzijde) en de voortuinen van Doorkiesnummer Maasbommelstraat 23 en 25. Het grondwater bij Moerkapellestraat 16 is matig 013 542 88 05 verontreinigd met brandstofproducten. De grond is hier niet verontreinigd. De rest van het Faxnummer bodemsaneringgebied uit 1997 is niet of licht verontreinigd (zie kaart 1).

Bij de aangetroffen gehaltes zijn er geen risico's voor de volksgezondheid. Op de achterzijde van deze bewonersbrief staan de resultaten per adres.

Registratie beperkingenregister (WKPB) Vanaf 1 juli 2009 zijn de bestaande registraties bij het kadaster vervallen. Alleen sterk grondverontreiniging wordt nog geregistreerd via de gemeenten. Dit betekent dat de Servicedienst restverontreinigingen aan de Maasbommelstraat 1/Mastwijkstraat 2 en Maasbommelstraat 23 en 25 zijn geregistreerd in het beperkingenregister. De overige percelen binnen het Communicatie gebied van de bodemsanering uit 1997 hebben geen aantekening over bodem- Faciliteiten verontreiniging. U kunt gegevens van registraties opvragen via www.kadaster.nl/particulier Financiële Administratie ("kadastraal bericht eigendom") en algemene informatie via www.kadaster.nl/wkpb. Informatisering Personele & Juridische Zaken Achtergrond onderzoek Eind 1997 zijn in de Leeuwerik twee bodemverontreinigingen gesaneerd. Bij Maasbommel- straat 25-27 en Maasbommelstraat 1/Mastwijkstraat 2 zijn restverontreinigingen met sterk verhoogde gehaltes minerale olie en vluchtige aromaten achtergebleven (zie kaart 2). Er zijn geen risico's voor de volksgezondheid. De verwijderkosten van deze restverontreinigingen zijn door de kabels en leidingen te groot in verhouding tot de milieuwinst. Uit de gegevens van de grondwateronderzoeken periode 2001-2009 blijkt dat de twee restverontreinigingen zich niet verplaatsen.

Meer informatie Als u nog vragen en opmerkingen heeft, kunt u contact opnemen met de Boudewijn Lacroix, projectleider Bodem van de afdeling Milieu gemeente Tilburg. Hij is bereikbaar via telefoonnummer 013 - 549 56 86 of via e-mail boudewijn.lacroix@tilburg.nl.

1* Voor toelichting van de schuin gedrukte woorden: zie bijgevoegde woordenlijst. Pagina 1 van 6

Resultaten grond(water)onderzoek 2009

Resultaten Maasbommelstraat 23 en 25 Milieuadviesbureau Oranjewoud heeft het grondwater uit drie peilbuizen in de voortuinen en opritten van huisnummers 23 en 25 onderzocht op brandstofproducten. Uit onderzoek in 2003 is gebleken dat de grond sterk is verontreinigd. Dit is nog steeds het geval, maar in het grondwater in de tuinen en opritten van huisnummer 23 en 25 is geen verontreiniging meer aangetroffen. In het grondwater ter hoogte van het openbare plantsoen zijn net als in 2006 nog wel sterk verhoogde gehaltes minerale olie en vluchtige aromaten aangetroffen.

Resultaten Maasbommelstraat 1/Mastwijkstraat 2 Milieuadviesbureau Oranjewoud heeft uit de bestaande peilbuizen grondwatermonsters genomen die zijn onderzocht op brandstofproducten. Net als in 2003 en 2006 is in het grondwater geen verontreiniging aangetroffen. Uit bodemonderzoek in 2003 is gebleken dat de grond sterk is verontreinigd en dat is nog steeds het geval.

Resultaten Moerkapellestraat 16 en directe omgeving In 2007 en/of 2009 zijn peilbuizen geplaatst en grondwatermonsters genomen bij Moerkapellestraat 14-16-18, Manderveenstraat 11-13-15 en de achtertuin van Maasbommelstraat 23. Van Moerkapellestraat 14, 16 en 18 zijn ook grondmonsters onderzocht.

In de tuin van Moerkapellestraat 16 is in het grondwater een matig verhoogd gehalte minerale olie en licht verhoogd gehalte benzeen (een vluchtige aromaat) aangetroffen. De grond is niet verontreinigd.

Het grondwater bij Moerkapellestraat 14 en 18 is licht verontreinigd met minerale olie en naftaleen (een PAK). De grond is niet verontreinigd.

Het grondwater bij Manderveenstraat 11, 13 en 15 en Maasbommelstraat 23 is niet verontreinigd met minerale olie en/of vluchtige aromaten. Grondonderzoek is hier niet uitgevoerd omdat dit niet nodig was.

Controle grondwater in toekomst Het grondwater bij Maasbommelstraat 23 en 25 en Maasbommelstraat 1/Mastwijkstraat 2 wordt ook in de toekomst nog gecontroleerd. Bij Maasbommelstraat 23 en 25 één keer per drie jaar en bij Maasbommelstraat 1/Mastwijkstraat 2 één keer per 10 jaar. Pagina 2 van 6

Kaart 1 met ligging saneringsgebied 1997

Pagina 3 van 6

Kaart 2 met ligging achtergebleven restverontreinigingen Mastwijkstraat en Maasbommelstraat

Pagina 4 van 6

WOORDENLIJST bodemverontreiniging

Toelichting: De technische begrippen in de bewonersbrief worden hieronder uitgelegd. U kunt voor uw vragen of opmerkingen natuurlijk ook terecht bij de betreffende projectleider van de afdeling Milieu. Zijn naam, telefoonnummer en emailadres staan onderaan in de bewonersbrief vermeld.

Aantekening Een aantekening in het beperkingen register betekent in geval van beperkingenregister bodemverontreiniging dat er een besluit is genomen over een ernstige verontreiniging en/of sanering van het perceel. Voorheen spraken we van 'kadastrale aantekening'. Het bevoegd gezag (hier Gemeente Tilburg) is verplicht om deze besluiten te registreren. Een dergelijke registratie kan gewijzigd worden wanneer geen verontreiniging meer aanwezig is.

(Milieu)adviesbureau Bedrijf dat gespecialiseerd is in het uitvoeren van bodemonderzoek en bodemsanering. Adviesbureaus kunnen worden ingehuurd door overheden, bedrijven en particulieren.

Grondwateronderzoek Onderzoek naar de aanwezigheid van verontreinigende stoffen in het grondwater. Dit wordt uitgevoerd door een adviesbureau: zij nemen grondwatermonsters, laten dit analyseren en beschrijven in een rapport wat de resultaten zijn.

(Bodem)verontreiniging Situatie waarbij stoffen zich op een zodanige wijze in de grond of het grondwater bevinden, dat dier (bodemleven), plant of mens er hinder van kunnen ondervinden.

Gehalte Hoeveelheid stof (bijvoorbeeld zink) per kilo grond of per liter grondwater.

Kadastraal bericht Het kadastraal bericht eigendom bevat actuele informatie over wie bijvoorbeeld de eigenaar is van een perceel of het recht heeft om er gebruik van te maken. Daarnaast staan ook de eventuele belemmeringen en/of beperkingen vermeld die op het stuk grond van toepassing zijn.

Matig verhoogde gehaltes Gehaltes aan verontreinigingen die, afhankelijk van de omstandigheden, aanleiding geven voor aanvullend (extra) onderzoek.

Minerale olie Verzamelnaam voor de minder vluchtige stoffen in benzine, huisbrandolie en diesel.

Monsters, monstername Verzamelen van kleine hoeveelheid grond of grondwater, in een afgesloten verpakking, die in het laboratorium kan worden geanalyseerd. Pagina 5 van 6

PAKÂŽs Polycyclische aromatische koolwaterstoffen zijn teerachtige stoffen die ondermeer voorkomen in asfalt, dakbedekking en verbrandingsresten. Naftaleen is ook een PAK.

Peilbuis Plastic buis van meestal 4 cm diameter en enkele meters lang, die in een boorgat wordt geplaatst. Omdat onderaan openingen zitten, loopt de buis vol met grondwater, dat kan worden opgepompt en bemonsterd.

Restverontreiniging Laatste resten van verontreiniging die na een sanering zijn achtergebleven omdat verwijdering ervan relatief te duur of niet mogelijk is.

Risico's voor de gezondheid Kans dat de gezondheid wordt beïnvloed.

Sanering, saneren Maatregelen die getroffen worden om de verontreiniging weg te halen of te verminderen. Een sanering kan ook betekenen dat de effecten van de verontreiniging op mens, plant of dier zoveel als nodig ongedaan worden gemaakt, bijvoorbeeld door de verontreiniging af te schermen. De werkzaamheden worden uitgevoerd door een aannemer, onder leiding van een adviesbureau. Verschillende technieken zijn mogelijk, zoals bijvoorbeeld grondontgraving, afscherming, omzetting met behulp van bacteriën en onttrekking van grondwater, of combinaties hiervan.

Sterk verhoogde gehaltes Gehaltes aan verontreinigingen die, afhankelijk van de omstandigheden, aanleiding kunnen zijn voor sanering.

Vluchtige aromaten Stoffen die makkelijk verdampen. Voorbeelden zijn oplosmiddelen in bijvoorbeeld verf en stoffen die in benzine zitten.

Pagina 6 van 6

---- --

Nummer 09593GO

Datum 12 oktober 2009

Aanpak boomwortelopdruk Gronsveldlaan Start werkzaamheden maandag 19 oktober 2009 In de Gronsveldlaan vinden vanaf maandag 19 oktober werkzaamheden plaats. Deze werkzaamheden worden in twee fases uitgevoerd. Fase 1 is het gedeelte tussen de Gendringenlaan en de Gouderakstraat en fase 2 is het gedeelte tussen de Gouderakstraat en de Genemuidenstraat. De werkzaamheden duren in totaal ongeveer zeven weken.

Werkzaamheden fase 1 (tussen Gendringenlaan en Gouderakstraat) In dit gedeelte van de straat is sprake van boomwortelopdruk. De wortels van sommige Bezoekadres bomen drukken de bestrating omhoog. Een aantal maanden geleden is aan de direct Stadhuisplein 130 aanwonenden een ontwerp gepresenteerd voor de aanpak van dit probleem, waarbij de Tilburg huidige bomen vervangen worden door nieuwe bomen. Dit ontwerp wordt ook uitgevoerd. Postadres Bovendien is besloten meteen ook de rijbaan opnieuw te bestraten. Dit is nodig omdat de Postbus 90157 bestrating hier op verschillende plaatsen is ingezakt. Ook worden tegelijkertijd de 5000 LL Tilburg bushaltes in de Gronsveldlaan en de Groenlostraat aangepast aan de nieuwe eisen voor toegankelijkheid voor mindervaliden. Doorkiesnummer 013 542 63 09 Werkzaamheden fase 2 (tussen Gouderakstraat en Genemuidenstraat) In dit gedeelte blijven de bomen staan. Op enkele plaatsen worden omhooggeduwde trottoirtegels opnieuw gelegd. In dit gedeelte wordt wel de hele rijbaan opnieuw bestraat en worden ook hier de bushaltes beter toegankelijk gemaakt voor mindervaliden.

Uitvoeringsplanning De werkzaamheden worden in twee fases uitgevoerd en duren in totaal ongeveer zeven weken. De werkzaamheden van fase 1 starten op maandag 19 oktober 2009 en duren ongeveer vier weken. Daarna start fase 2. Deze werkzaamheden duren ongeveer drie