Gemeente Lingewaard

Klimaatparels 2009 publieksactie

Meer groen en water in steden en dorpen en aandacht en ruimte voor dieren en plantsoorten. Dat is dit jaar het thema van de Klimaatparelwedstrijd van de provincie Gelderland. De Klimaatparelwedstrijd is een publieksactie waarbij aan de inwoners van Gelderland gevraagd wordt om samen met de provincie te werken aan een klimaatbestendig Gelderland.

Dit jaar zijn er vier prijzen van 10.000 euro te verdienen. De provincie zoekt straten, buurten, dorpsraden, sportverenigingen, straatverenigingen of andere organisaties of groepen die het meest klimaatbestendige plan kunnen bedenken én uitvoeren. De 10.000 euro zijn voor de uitvoering van het plan, dat kan rekenen op de steun van een groep en de gemeente waarin het plan zal worden uitgevoerd.

Aanmelden
Aanmelden is mogelijk door het invullen van het deelnameformulier op www.klimaatparels.nl en kan tot 6 november 2009. Een deskundige jury maakt vervolgens een voorselectie. Daarna mag het publiek stemmen. Het is dus van belang om een uitstekend plan in te dienen, dat haalbaar is en draagvlak heeft. Om zoveel mogelijk stemmen te behalen is het belangrijk ervoor te zorgen dat er veel bekendheid aan het eigen plan wordt gegeven, bijvoorbeeld via lokale kranten, eigen hyves, linkedin en Twitter.

Buurten, straten, sportvelden
Een klimaatbestendige inrichting begint bij de eigen woning, tuin en directe omgeving. Bijvoorbeeld meer groen door grasdaken op woningen of waterpartijen in de tuin. Of het planten van meer bomen bij speelplaatsen voor kinderen of bij de parkeerplaats van een sportclub. Meer aandacht voor de dieren kan bijvoorbeeld door het plaatsen van nestkasten of door schuttingen te vervangen door hagen zodat dat dieren weer door de tuinen kunnen lopen.

Meer informatie
Provincie Gelderland
Telefoon: (026) 359 90 12
E-mail: klimaatparels@prv.gelderland.nl