FD journalisten Gossink en Van der Have winnaars PDL-persprijs

12/10/2009 22:15

Platform Duurzame Luchtvaart

Wessel Gossink en Gert van der Have, journalisten van Het Financieele Dagblad, zijn de winnaars van de PDL-persprijs 2009. Deze journalistieke prijs wordt jaarlijks uitgeloofd door het Platform Duurzame Luchtvaart (PDL). Oswald Schwirtz, voorzitter van de Kamer van Koophandel Amsterdam, overhandigde de prijs gisteravond tijdens het Schipholdiner. De jury prees de journalisten onder andere voor hun goede en heldere verslaggeving.

In haar rapport schrijft de jury: "Onder de kop 'Grote druk op luchtvervoer maakt gevoelige stappen mogelijk' (3 april 2009) berichten de journalisten van het FD helder over de omslag in de sector. Hogere brandstofprijzen en de recessie zijn de belangrijkste oorzaken van de veranderingen. Internationaal: in Italië is het nu toch mogelijk Alitalia aan een buitenlandse maatschappij over te doen, Oostenrijk wil het meerderheidsbelang in Austrian Airlines verkopen en ook in Tsjechië zijn gelijke bewegingen. Nationaal: in Nederland doorbreken de KLM-bedrijven de onderlinge barrières volgens het artikel. Ook wordt de positie van Arke besproken. Is men bij KLM wat somber gestemd (minder vracht, vliegtaks en dus minder passagiers, minder transferpassagiers op Schiphol, toestellen aan de grond) bij Arke heerst enig optimisme en wordt een derde 737 besteld. De KLM herschikt en schuift binnen de bedrijven, zo maakt het verhaal duidelijk. De schrijvers vragen zich af, of al deze maatregelen at the end de oplossing zijn voor de problemen, want de diepte van de crisis was op 3 april 2009 (verschijningsdatum) nog niet duidelijk. Ook de luchthavens delen mee in de recessie, zo schrijven Gossink en Van der Have, evenals de kleinere bedrijven binnen de sector, zoals Nayak Aircraft Sevice Netherlands.

Het verhaal geeft een helder overzicht over luchtvaart in relatie tot de recessie en is goed geschreven vanuit een onafhankelijke, ongebonden journalistieke positie."

Het doel van de PDL-persprijs (een zilveren vouwvliegtuig met ingegraveerd artikel) is "het stimuleren, herkennen én erkennen van journalistieke excellentie in publicaties of producties met luchtvaart, of meer specifiek duurzame luchtvaart, als onderwerp. De media spelen een belangrijke rol in de beeldvorming over de luchtvaartsector. Zij hebben daarmee direct invloed op het politiek-maatschappelijk draagvlak voor deze sector en op het uiteindelijke luchtvaartbeleid. Voor een weloverwogen standpunt over luchtvaart is objectieve, complete en vooral begrijpelijke informatie onmisbaar. Niet alleen voor de luchtvaartdiscussie op politiek niveau, maar zeker ook voor de beeldvorming op publiek niveau. De kwaliteit van de journalistieke berichtgeving over de luchtvaart is dan ook essentieel.

De PDL-persprijs werd eerder gewonnen door Ramses Reijerman (2008, AD), Richard Mooyman (2007, Haarlems Dagblad), Arjen Schreuder (2006, NRC Handelsblad), Alexander Bakker (2005, AD/Rotterdams Dagblad) en Arnold Burlage (2004, Telegraaf).

De voorzitter van de jury is Joop Daalmeijer, in het dagelijks leven algemeen directeur NPS. Overige juryleden zijn Hankie van Baasbank (algemeen directeur Kamer van Koophandel Amsterdam), Jan Cocheret (gezagvoerder B777 bij Emirates en vice-voorzitter van het PDL) en Peter Legro (oud-president CEO Transavia Airlines).

Inzendingen voor de PDL-persprijs 2010 kunnen tot en met 30 juli 2010 gestuurd worden naar het PDL. Voor het reglement zie www.duurzameluchtvaart.nl.





http://www.duurzameluchtvaart.nl