Antillenhuis


Impuls voor hoger onderwijs Antillen

Minister Leeflang heeft maandagochtend met haar Nederlandse ambtsgenoot Minister Plasterk Leeflang een protocol getekend.

Minister Plasterk heeft 690.000 euro beschikbaar gesteld om het hoger onderwijs op de Nederlandse Antillen en de toekomstige landen Sint Maarten en Curaçao aantrekkelijker te maken en de kennisvlucht (braindrain) tegen te gaan. Het geld kan onder andere worden ingezet voor extra studiebeurzen voor studenten van de Universiteit van de Nederlandse Antillen (UNA) die goed presteren en maatschappelijk actief zijn.

Maatschappelijk gezien is het van belang dat UNA zich handhaaft als nationaal instituut voor reflectie en hoger beroepsonderwijs van Curaçao en zich verder in die richting kan ontwikkelen. De UNA heeft de potentie om uit te groeien tot een regionaal kenniscentrum en tot een centrum van het Koninkrijk gespecialiseerd in ontwikkelingsproblematiek van kleine gemeenschappen.

Er is een grote kans dat de meerderheid jongeren die na de middelbare school naar Nederland vertrekt voor een vervolgstudie niet terugkeert. Dit is voor de opbouw van een eigen kader voor het land funest. Met het onderhavig protocol wordt beoogd het studeren in eigen land aantrekkelijker te maken en kennisvlucht tegen te gaan.

Met de staatkundige hervorming in het vooruitzicht is goed hoger onderwijs op Curaçao en Sint Maarten meer dan ooit voor Nederland van belang. Want ook als de Bonaire, Sint Eustatius en Saba (de BES-eilanden) volgend jaar een speciaal soort Nederlandse gemeenten worden, zullen veel jongeren van de BES-eilanden hoger onderwijs blijven volgen aan universiteiten op Curaçao (UNA) en Sint Maarten (USM).

De eerste resultaten van dit initiatief worden volgend jaar geëvalueerd. Op basis daarvan wordt besloten over de voortzetting van de financiering van de initiatieven.

Ministers Plasterk en Leeflang hebben tevens afspraken gemaakt voor de opstarting van een publicatie van basisgrammatica van het Papiaments van Curaçao, Bonaire en de Papiamentssprekende gemeenschap in Nederland. Evenals met Aruba. Dit moet een aanzet zijn voor een Papiamentse-taalunie binnen het koninkrijk.
---

Gepubliceerd op: 12-10-2009 Bron: Antillenhuis/ Studio FVS