Antillenhuis


Opening expo Kunst in het Koninkrijk

\"\"

Vanmiddag heeft de Gevolmachtigde Minister Marcel van der Plank op het Antillenhuis de expositie Kunst in het Koninkrijk geopend. De expositie bestaat uit het werk van drie kunstenaars die elk een deel van het Koninkrijk vertegenwoordigen.

De heer Max Phelipa is één van de meest getalenteerde artiesten op Sint Maarten. Zijn kleurrijke schilderijen, voornamelijk bestaande uit flora uit de Antillen als de Cayena en de Flamboyan en typische Sint Maartense beelden, waren onder andere te bezichtigen in de National Gallery te Washington D.C. Tijdens een van haar werkbezoeken aan Sint Maarten heeft Minister President Mw. Emily de Jongh-Elhage kennis gemaakt met het werk van de heer Max Phelipa en was zeer onder de indruk. Het was dan ook op haar initiatief dat het van de heer Phelipa worden tentoongesteld.

De heer Melvin Anderson is geboren op Aruba en studeerde af aan de Academie Vogue Studio Amsterdam. Max woonde ruim 25 jaar in Milaan, waar hij stoffen ontwierp voor de bekende mode-ontwerpers zoals Armani, Versace, Prada en internationaal ook voor Yves Saint-Laurent, Calvin Klein en Issey Myake. Pas later in zijn carriere ontdekte hij de glasblaaskunst. In zijn atelier in Amsterdam maakt hij de kleurrijke vazen en sieraden die nu te bewonderen zijn op het Antillenhuis.

De Nederlandse Anneke Verrips heeft een eigen techniek ontwikkeld, de acrylcollage: een techniek waarbij zij doeken beplakt met zijdevloeipapier en die vervolgens beschildert met acrylverf. Doormiddel van deze techniek heeft zij een serie portretten gemaakt genaamd : Antillianen en Kenianen. Zoals de naam al doet vermoeden zijn het portretten van `gewone' mensen uit Kenia en de Antillen. Verrassend genoeg is het af en toe echt moeilijk om de Antillianen van de Kenianen te onderschijden.

Tijdens de opening van de expositie werd door kunstenares Anneke Verrips aangekondigd dat zij één van haar schilderijen, een portret van een Curaçaose jongen die zij in Willemstad heeft gefotografeerd en vervolgens in haar atelier heeft geschilderd, aan het Prinses Wilhelmina Fonds te Curaçao zal schenken in verband met het 60-jarig bestaan van deze Stichting in november dit jaar. Aanvullend op de schenking werd er onder de ongeveer 120 aanwezigen bij de opening collecte gehouden voor het Prinses Wilhelmina Fonds te Curaçao, aangezien oktober de collectemaand is van het Fonds. De opbrengst zal worden overgemaakt naar het Koningin Wilhelmina Fonds in Nederland ten goede van het Prinses Wilhelmina Fonds te Curaçao. Voorheen was het niet mogelijk om vanuit Nederland naar het PWF te gireren, maar dit jaar kan voor het eerst via een samenwerkingsverband met het KWF vanuit Nederland worden gegireerd via de Nederlandse Stichting. Het KWF Nederland zet de donaties dan over naar de zusterstichting op Curaçao.

De expositie is tot en met 27 November te bezichtigen in de Cola Debrotzaal van het Antillenhuis in Den Haag.
---

Gepubliceerd op: 12-10-2009 Bron: Antillenhuis/ Studio FVS