Gemeente Hellevoetsluis


Eén signaleringssysteem voor gehele stadsregio Rotterdam. Samenwerken en signaleren

Alle gemeenten in de Rotterdamse stadsregio gaan één systeem hanteren om problemen van jongeren te signaleren. Eén stadsregionaal risicosignaleringssysteem (verwijsindex SISA) voor zestien gemeenten en ongeveer twintig regionale instellingen.
Het SISA-convenant dat het gebruik van het systeem en de samenwerking hierin organiseert werd op 8 oktober ondertekend door de gemeenten en de genoemde instellingen.

Hulpverleners werken samen
Portefeuillehouder stadsregionale jeugdzorg Peter Lamers: "Om jongeren goed te kunnen helpen, is een soepele samenwerking noodzakelijk tussen alle partijen in de jeugdketen. Belangrijk is dat deze instanties en professionals elkaar weten te vinden. Een goede afstemming is nodig om jongeren beter te kunnen helpen." De verwijsindex risico's jeugdigen brengt risicomeldingen van hulpverleners, zowel binnen gemeenten als over gemeentegrenzen heen, bij elkaar en informeert hulpverleners onderling over hun betrokkenheid bij jongeren. Dankzij de verwijsindex blijft elke jongere in beeld en kunnen hulpverleners elkaar informeren en hun activiteiten op elkaar afstemmen.

Start in Rotterdam
SISA (Stadsregionaal Instrument Sluitende aanpak) is al sinds 1999 in Rotterdam actief. Dit heeft in 2008 geleid tot ruim 2000 cases waarin het werken met de verwijsindex heeft geleid tot intensieve samenwerking tussen hulpverleners om adequate hulp te bieden aan jeugdigen en hun ouders of verzorgers. Op dit moment zijn ruim 30.000 actieve signalen opgenomen in SISA. De verwachting is dat dit aantal zal toenemen en hierdoor de samenwerking tussen hulpverleners ook over de grenzen van de gemeenten heen gestalte krijgt.

Ieder Kind Wint
Optimaliseren van risicosignalering is een onderdeel van het stadsregionale programma Ieder Kind Wint (www.iederkindwint.nl). Een intensieve samenwerking om de hulp aan het kind verder te optimaliseren is het doel van Ieder Kind Wint. Dit programma brengt gemeenten en instanties samen om een sterke verbetering van het presteren van de jeugdketen te realiseren. Dit gebeurt door te streven naar versterking van de preventie, eerder en beter signaleren van risico's en problemen bij kinderen en het tijdig bieden van de juiste interventies en zorg.

Ondertekenaars convenant
Donderdag 8 oktober tekenden de volgende partners het convenant: Albedacollege, Bureau Jeugdzorg, Careyn, GGD Rotterdam-Rijnmond, GGZ/Bouman, Halt, Jeugdplein/Flexus, Lucertis, Mee Rotterdam-Rijnmond, Opmaat, Stichting CJG, Politie Rotterdam-Rijnmond, raad van de Kinderbescherming, Vierstroom Zorgring, Zadkine, Zellingen. En de gemeenten Albrandswaard, Barendrecht, Bernisse, Brielle, Capelle aan den IJssel, Hellevoetsluis, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Maassluis, Ridderkerk, Rotterdam, Rozenburg, Schiedam, Spijkenisse, Vlaardingen en Westvoorne.

10/13/2009