Gemeente Spijkenisse


Gemeente Spijkenisse start pilot budgetcursus

13 oktober 2009

geld

Wie moeite heeft met de eigen financiële administratie, of niet goed kan rondkomen van het beschikbare huishoudbudget, kan binnenkort een gratis budgetcursus volgen.

Ook mensen die in een problematische schuldensituatie terecht dreigen te komen, kunnen veel baat hebben bij deze cursus. De gemeente Spijkenisse start een pilot onder inwoners die een schuldhulpverleningstraject volgen.

De cursus heeft als doel het leren omgaan met geld te verbeteren en hoe men schulden kan voorkomen. De gemeente Spijkenisse kijkt ook naar de reden waarom iemand in een schuldsituatie terecht dreigt te komen. Dit kan allerlei oorzaken hebben zoals bijvoorbeeld het niet goed kunnen lezen of schrijven. Op dit moment is deze cursus alleen nog voor mensen die zich hebben aangemeld voor schuldhulpverlening. Op 06 oktober 2009 is de eerste groep van start gegaan. Over enkele maanden biedt de gemeente Spijkenisse de budgetcursus ook aan anderen gratis aan.

Ordenen
De budgetcursus start met een praktisch deel `puinruimen'. Cursisten kunnen al hun papierwerk en post in een vuilniszak of doos meenemen. De papieren worden gesorteerd en er wordt bekeken wat weg kan, wat bewaard moet blijven en waarop actie moet worden ondernomen. Hierbij geeft de docent ook uitleg waarom een geordende administratie belangrijk is. Daarna wordt een map aangelegd voor de administratie.

Leren rondkomen
Het tweede deel van de cursus speelt in op het rondkomen van het beschikbare huishoudbudget. De cursisten leren inkomsten en uitgaven op een rij te zetten, een maand- en jaarbegroting te maken en een administratie aan te leggen. Ook leren ze bijvoorbeeld hoe je goedkoop en gezond kunt eten. Verder zijn er tips om verleidingen van reclame te weerstaan en hoe gebruik kan worden gemaakt van een voorlopige toeslag en heffingskortingen. Tenslotte komen sparen, (risico's van) leningen en verzekeringen aan bod.

Interne links


* Tips om schulden te voorkomen