Gemeente Kapelle

Zijn ze er al (de bevrijders)?

Op 30 oktober 2009 organiseert het Bevrijdingsmuseum Zeeland te Nieuwdorp een unieke bevrijdingstocht. Een konvooi bestaande uit vier historische tanks, 80 tot 100 andere voer-tuigen, en vermoedelijk een aantal vliegtuigen in de lucht, zal vanuit Bergen op Zoom naar Nieuwdorp rijden/vliegen.

Veteranen uit Canada, Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland, Engeland, Schotland, Noorwegen, Polen, Nederland en België zullen deelnemen aan de stoet. In Nieuwdorp zullen alle deelnemers getuige zijn van de opening van het museum door Prinses Margriet. Verder vormen onderdeel van de stoet: de Liberation Band, Pipe and Drums Band en de Starlight Sisters.
De stoet rijdt uiteraard ook door de gemeente Kapelle. Het konvooi voert hier zelfs een soort militaire omsingeling uit: oostelijk van het kanaal splitst de stoet zich, waarna een deel via de Postbrug de gemeente Kapelle zal binnenrijden, en een ander deel via de Vlakebrug. In een soort tangbeweging komen beide deelkonvooien in het dorp Kapelle weer bij elkaar, waar een korte stop met optredens is gepland. Tijdens deze tussenstop kunnen de voertuigen worden bewonderd. Speciaal voor de gemeente Kapelle reist de demonstratiegroep Peloton 48 naar Kapelle af. Hun hoofdkwartier zal Cederhof zijn. Hiervandaan zullen zij diverse op-tredens in de straten van Kapelle verzorgen, waarna er in Cederhof een afsluiting zal plaats-vinden. Na het vertrek van het konvooi wordt bij het herdenkingsmonument bij de Her-vormde Kerk van Kapelle een krans gelegd. Vervolgens zal ook een krans worden gelegd bij de monumenten voor de slachtoffers van de oorlog in de andere kernen van de gemeente Kapelle. De route en het programma staan op www.kapelle.nl
De gemeente Kapelle, het Vier mei comité en de Oranjecomités van de diverse kernen verle-nen hun medewerking aan dit evenement. Het wordt bijzonder op prijs gesteld als er wordt gevlagd langs de route om de tocht zoveel mogelijk een bevrijdingskarakter te geven. De kinderen van het basisonderwijs worden speciaal benaderd om met een (beschikbaar ge-steld) vlaggetje de âbevrijdersâ welkom te heten. Net als in 1944 zal het na de âbevrijdingâ nog lang onrustig in de gemeente zijn.
Die avond vindt namelijk in de Maartenskerk in Wemeldinge een bevrijdingsconcert plaats, waaraan het Zeeuws Mannenkoor onder leiding van Marcel van Westen, en het dwarsfluitensemble Flautando Brioso onder leiding van Angélique van Gool-Linders hun medewerking verlenen, speciale vermelding verdienen Marianne Deij â piano, Angélique van Gool-Linders â dwarsfluit en Marcel van Westen â orgel. De kerk is open om 19.00 uur, het concert begint om 19.30 uur. Het aantal zitplaatsen is beperkt dus komt u op tijd, want vol is vol.