Gemeente Kampen


* Project `Streekeigen huis en erf ` (Nationaal Landschap IJsseldelta) succesvol afgerond

Project `Streekeigen huis en erf ` (Nationaal Landschap IJsseldelta) succesvol afgerond

13 okt 2009 17:13
In het project `Streekeigen Huis en Erf' kregen bewoners van de IJsseldelta de kans om met deskundig advies en subsidie hun erf of boerderij op te knappen.
Landschap Overijssel, Monumentenwacht en Het Oversticht begeleiden hen daarbij. Het project vond plaats in het kader van het Nationaal Landschap IJsseldelta. In totaal zijn 32 boerderijen en 119 erven opgeknapt, waarmee het project succesvol afgerond is.

Het project "Streekeigen huis en erf" maakt onderdeel uit van het Uitvoeringsprogramma van het Nationaal Landschap IJsseldelta. Het landschapsbeeld in het Nationaal Landschap IJsseldelta wordt voor een belangrijk deel bepaald door de bebouwing en de bijbehorende erven. Het behoud en versterken van de streekeigen bebouwing, terpen en erven, is hierbij een belangrijk effect. Doel van het project is het cultuurhistorisch verantwoord opknappen van boerderijen en/of erven.

Ontwikkelingen als uitbreiding en modernisering van het landbouwbedrijf, stopzetting van de bedrijfsvoering en verkoop kunnen er toe leiden dat de kwaliteiten van het erf achteruitgaan. Uitgangspunt is dit proces om te keren en - door het samenwerken met eigenaren - een krachtige impuls te geven aan de landschappelijke inpassing van gebouwen en erven.

In het kader van de herijking van het Uitvoeringsprogramma Nationaal Landschap is de wens geuit om aan het project een vervolg te geven. Daartoe zullen voorstellen volgen.

Kosten, baten en dekking
Het project kent een totale projectbegroting van EUR 714.312,00. De financiering heeft plaatsgevonden op basis van cofinanciering: rijksbijdrage Nationaal Landschap IJsseldelta (SGB), provincie Overijssel actiefonds IJsseldelta, gemeente Kampen, gemeente Zwartewaterland, gemeente Zwolle, Landschap Overijssel, Nationale Postcode Loterij en eigen bijdrage deelnemers. De gemeente Kampen heeft EUR 42.000,00 beschikbaar gesteld voor dit project.

Gemeente Kampen | Burgemeester Berghuisplein 1 | 8261 DD | info@kampen.nl | www.kampen.nl |