Persberichten

De ultieme mannendroom op wielen op de Kampeer en Caravan Jaarbeurs

Publicatiedatum: 10-09-2009

Een modulaire caravan, een Männermobil, een caravan met hefbed: drie voorbeelden van het bijzondere nieuws dat vorige week debuteerde op de Caravan Salon in Düsseldorf en van 15 t/m 21 oktober op de Kampeer en Caravan Jaarbeurs (KCJ) in Utrecht staat. "Het is ieder jaar weer spannend" zegt Saskia Poulissen, Project Manager van de KCJ, na haar bezoek aan de Salon, "omdat je weet dat al het wereldnieuws een maand later in Utrecht door heel Nederland is te bewonderen."


Modulaire caravans
Welke noviteiten zijn haar het meest in het oog gesprongen? "Een vondst vind ik de modulaire caravans en campers. De klant koopt iets wat weinig meer is dan een huls - zelfs zonder ramen - voor weinig geld en kiest zelf de modules waarmee hij die opbouwt. Daarbij bepalen het budget, de voorkeuren en de smaak van de klant het uiteindelijke resultaat. En de keuzevrijheid is erg groot. Zo kan hij de toiletruimte inrichten met niet meer dan een chemisch toilet maar ook besluiten een volledige wellness douchecabine te nemen. Ik vind dat bijzonder. Zo heeft iedere kampeerder straks zijn eigen unieke caravan of camper."

Mannenwagen en hefbed
"Een misschien wat minder serieus concept, maar een waarvan ik zeker weet dat de bezoekers er in Utrecht in drommen omheen zullen staan is de Männermobil - Mannenwagen," vertelt Saskia. "De ultieme mannendroom op wielen. Uiteraard ontbreekt de bar met biertap niet, en zijn de belangrijkste keukenapparaten een magnetron en een gigantische grill. Een dakterras, pokertafel, dartbord en twee enorme tv-schermen maken het af. Volledig over the top natuurlijk, maar dat maakt het juist zo leuk om te zien."
"Praktischer is de eerste caravan met hefbed," gaat ze verder. "Overdag lijkt het bed net het plafond, 's avonds kun je het laten zakken en heb je een tweepersoons bed. Zo verdubbel je de capaciteit van een relatief kleine caravan. Erg slim." "Deze trend zie je ook bij de compacte kampeerauto's. Ik heb er eén gezien met een bed in het midden dat je overdag omhoog doet waardoor je onverwacht veel leefruimte hebt".

Zuinigheid en milieu
Heeft Saskia nog trends gezien die ze ook in Utrecht verwacht? "Zuinigheid en een daarmee samenhangende milieubewustheid. Voorbeelden daarvan zijn de campers die steeds lichter worden. Door gebruik te maken van innovatieve materialen blijven de campers ver onder de 3.000 kilo grens waardoor ze zuiniger zijn en je meer materiaal en mensen kunt meenemen. En daarmee onder de norm voor het C Rijbewijs van 3.500 kg blijft. Een ander voorbeeld is de kampeerauto met de laagste luchtweerstand en een kampeerauto die op aardgas rijdt. Op een heel ander gebied is het eerste kampeertapijt zonder schadelijke weekmakers revolutionair."

Een bezoek waard
Terwijl ze bladert tussen haar aantekeningen en de ene noviteit na de andere noemt, ontstaat het beeld dat de fabrikanten niet stil hebben gezeten, ondanks de economische situatie. Ze beaamt dat direct: "Integendeel, ze passen zich razendsnel aan. Daarom zie je juist nu zoveel nieuws op het gebied van zuinigheid en besparen." Dus de kampeerder moet naar Utrecht komen? "Ik zeg daar als organisator natuurlijk altijd ja op, maar ik kan me niet voorstellen dat iemand dit jaar teleurgesteld kan zijn na een bezoek aan de Kampeer en Caravan Jaarbeurs. Er is zoveel nieuws te zien." En om dat te bewijzen wil ze nog een allerlaatste nieuwtje noemen: Een nieuwe generatie voortenten, gemaakt van doek met een nieuw soort vuilafstotende coating. De producent noemt het het doekmateriaal van de toekomst. Daar zou die wel eens gelijk in kunnen hebben."

Algemeen
De Kampeer en Caravan Jaarbeurs wordt van 15 t/m 21 oktober in de Jaarbeurs te Utrecht gehouden.
Bezoekers vinden er duizenden caravans, kampeerauto's, vouwwagens, tenttrailers en kampeeraccessoires. Ze kunnen er kennismaken met nieuwe modellen, de laatste handige verbeteringen en deelnemen aan activiteiten voor het hele gezin. De openingstijden zijn dagelijks van 10.00 uur tot 18.00 uur. Profiteer van ¤ 5 korting in de online voorverkoop.
Voor meer informatie: www.kampeerencaravanjaarbeurs.nl


*-*-*-*-*-*

Noot voor de redactie (

VNU Exhibitions