FNV KIEM

PvdA, CDA en CU jagen kiezers weg met AOW-bezuiniging

week 42 | 15-10-2009 | 10:23:56 | Redactie

De regeringspartijen dreigen veel van hun kiezers weg te jagen als ze hun plannen doorzetten om de ingangsleeftijd voor de AOW te verhogen van 65 naar 67 jaar. Van de PvdA-kiezers zal eenderde weglopen, van het CDA ruim een kwart en ook de Christen-Unie zou een flink deel van haar achterban van zich vervreemden. Dat blijkt uit een onderzoek door ADV Market Reseach in opdracht van de FNV.

Aan het onderzoek namen 1027 willekeurige Nederlanders en 1291 FNV-leden deel. Op de vraag `Zou u naar aanleiding van de verhoging van de AOW-leeftijd uw stemgedrag veranderen?" antwoordde maar liefst 33 procent van de PvdA-stemmers `Ik zou misschien op een andere partij stemmen'. Van de CDA-stemmers was dit 26 procent en bij de CU 16 procent.

Plan vakcentrales genegeerd Aangezien alle drie de regeringspartijen zich `sociaal' noemen is deze uitslag niet verwonderlijk. Bezuinigen op de oudedagsvoorziening is niet bepaald sociaal te noemen, te meer daar het alternatief van de vakcentrales FNV, CNV en MHP voor een flexibele AOW wordt genegeerd. Dat plan zou een gelijke bezuiniging opleveren (als gevolg van de prikkel om langer door te werken), maar het voor iedereen mogelijk maken gewoon met 65 jaar te stoppen met werken.

Kiezersbedrog
Het weglopen van de kiezers is ook logisch aangezien de regeringspartijen in hun verkiezingsprogramma's hadden beloofd NIET op de AOW te bezuinigen. Dat zij dit nu toch doen is regelrecht kiezersbedrog.