Waterschap Dommel

waterprojecten staat onder druk

Financiering integrale waterprojecten staat onder druk

Dit is een persbericht vanuit de NBWB (Noord- Brabantse WaterschapsBond).

De Brabantse waterschappen dachten deugdelijke afspraken gemaakt te hebben met de provincie Noord-Brabant voor de realisering van integrale waterprojecten. Maar nu blijkt uit de aanstaande behandeling van het Ontwerp Provinciaal Waterplan 2010-2015 in Provinciale Staten dat het besluit voor provinciale cofinanciering wordt teruggeschroefd. Met name de financiering van projecten die nu hun voorbereidingsperiode hebben en in de periode na 2011 uitgevoerd zouden worden, staan onder druk.

In een brief aan Provinciale Staten stellen de Brabantse waterschappen dat ze in grote problemen komen als de provincie besluit terug te komen op eerdere afspraken en daarmee de cofinanciering van projecten aanmerkelijk te verminderen dan eerder was overeengekomen.

Tijdens de planvorming voor de reconstructie van het Brabantse platteland is in 2004 door het toenmalige college van Provinciale Staten het idee uitgevoerd om samen met de vier waterschappen een stevige impuls te geven aan een integrale aanpak van de uitvoering van watergerelateerde onderdelen van de ontwerp reconstructie- en gebiedsplannen. Deze bestuursovereenkomst heeft tot indrukwekkende resultaten geleid en de afgesproken plannen zijn gerealiseerd.

Dit was ook de reden om in 2007 met elkaar een tweede bestuursovereenkomst aan te gaan met ambitieuze wensen en met gedeeltelijke financiering. Ook werd afgesproken om een aantal ijkmomenten op te nemen tijdens de looptijd van 6 jaar om dekking te vinden voor de verdere financiering van de rest van de plannen. Maar nu blijkt de provinciale cofinanciering met bijna 30% te zijn teruggeschroefd: van EUR 85 miljoen naar EUR 61 miljoen.

Daarnaast constateren de waterschappen dat de provincie zich terugtrekt binnen de Natte Natuurparels van de ecologische hoofdstructuur en daarbuiten blijkbaar geen partner meer wil zijn voor waterveiligheid, bestrijding van de wateroverlast en investeringen in de ecologische en landschappelijke kwaliteit via beek- en kreekherstel en het bijdragen aan de realisatie van EVZ's.

De waterschappen constateren hier een absolute trendbreuk met datgene wat in partnerschap over en weer is opgebouwd in de afgelopen jaren en vragen zich af of er nog een solide basis is voor de afgesproken bestuursovereenkomst.

Indien dit besluit door Provinciale Staten wordt bekrachtigd, stelt dit de waterschappen voor grote problemen. De weerslag van de bestuursovereenkomst is namelijk verwerkt in begrotingen en in waterbeheerplannen van de waterschappen. Bij zo'n besluit zullen namelijk ook de plannen en begrotingen van de waterschappen moeten worden herzien.

Tevens hebben de waterschappen grote problemen met het voorstel van Gedeputeerde Staten om de stimuleringsmaatregel voor agrariërs die zuinig omgaan met beregeningen stop de zetten.

De waterschappen pleiten voor een voortzetting van deze stimuleringsmaatregel gedurende 1 à 2 jaar zodat de waterschappen in staat zijn met de boeren een nieuwe en duurzame regeling te ontwerpen.