Senternovem

15-10-2009 | Vaart maken met fietssnelwegen

De fietssnelweg is een nieuw fenomeen. Geen kruisingen en altijd voorrang, dus enorm veilig en het levert een flinke tijdwinst op. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft de ambitie om op trajecten waar fietsroutes verbeterd worden zo'n 5 procent van de autoforensen te verleiden om voortaan (vaker) de fiets te pakken.

Staatssecretaris Huizinga wil vaart zetten achter de aanleg van tien nieuwe fietssnelwegen. Uit een proef met vijf van deze wegen - bestaande wegen waar de doorstroming voor fietsers werd geoptimaliseerd - in de buurt van onder andere Amsterdam en Deventer is gebleken dat meer forensen 's ochtends de auto voor de fiets verruilen. Zoveel zelfs dat de files in die omgeving met één tot twee procent verminderden. Begin volgend jaar beginnen de werkzaamheden aan de routes tussen Arnhem-Nijmegen en Leiden-Den Haag. Het ministerie besteedt de komende jaren 25 miljoen euro aan de aanleg van fietssnelwegen.

Op www.fietssnelwegen.nl en www.fietsfilevrij.nl meer informatie over de routes en praktijkvoorbeelden van fietsinfra en fietsbeleid uit binnen- en buitenland.