Ministerie van Economische Zaken

IEA-ministers: nú actie nodig

15 oktober 2009 | nieuwsbericht | Energiebesparing | Duurzame energie

Energieministers van lidstaten van het Internationaal Energie Agenstschap (IEA) zijn het er over eens dat er nú actie nodig is om de energievoorziening in de toekomst zeker te stellen en om de overgang te maken naar een economie met minder uitstoot van CO2.

Philip Provily - Minister van der Hoeven met Henry Kissinger. Hij hield tijdens de ministersconferentie een toespraak over leveringszekerheid en duurzaamheid.

Onder voorzitterschap van minister Van der Hoeven van Economische Zaken hebben ze in Parijs afgesproken die overgang te versnellen en zich volop te zullen inzetten om de klimaatconferentie in Kopenhagen in december tot een succes te maken.

Klimaatconferentie in Kopenhagen

De IEA Ministersbijeenkomst was de laastste bijeenkomst van energieministers vóór de Klimaatconferentie in Kopenhagen. De IEA-leden hebben overeenstemming bereikt over een actieplan. Elementen daarin zijn onder andere dat de huidige elektriciteitsnetwerken sterk moeten worden verbeterd om aan moderne eisen van energie efficiency te voldoen en bijvoorbeeld grootschalige toepassing van elektrische auto's mogelijk te maken. De lidstaten verbinden zich tot een overgang naar slimme netwerken.Met betrekking tot de voorzieningszekerheid zal de IEA werken aan monitoring van verbetering van de gegevens ook op het gebied van gas.

Reductie uitstoot van CO2

Minister Van der Hoeven benadrukte dat de energieministers nu het voortouw moeten nemen om te zorgen dat het scenario gehaald wordt waarmee de uitstoot van CO2 zodanig wordt gereduceerd dat de concentratie tot 450 deeltjes per miljoen daalt. Hierdoor kan de temperatuurstijging op aarde tot 2 procent beperkt blijven. Ze toonde zich tevreden over de eensgezindheid van de energieministers om bij te dragen een een zekere en schone energievoorziening.

Daarbij is het in haar ogen van groot belang dat de IEA-landen meer samenwerken met andere energie consumerende landen zoals China, India en Rusland, die deze ministersbijeenkomst bijwoonden. Ook intensieve samenwerking met de industrie- en energiesector in public private partnerships is volgens haar wezenlijk. Bovendien is het nodig dat meer aandacht wordt besteed aan verwerving van draagvlak bij het publiek voor het halen van de klimaatambities. De IEA landen hebben zich ertoe verbonden hier beter over te gaan communiceren.

Foto: Philip Provily - Minister van der Hoeven met Henry Kissinger. Hij hield tijdens de ministersconferentie een toespraak over leveringszekerheid en duurzaamheid.