Gemeente Den Helder

Nieuwe leerplichtambtenaar Den Helder op: 2009-10-15

Op 15 oktober 2009 is Chantal Tatipata door de burgemeester beëdigd als leerplichtambtenaar in de gemeente Den Helder. In nauw overleg met de basisscholen en het voortgezet onderwijs probeert zij te voorkomen dat leerlingen veel spijbelen of voortijdig de school verlaten. Deze taak wordt door drie leerplichtambtenaren uitgevoerd.

De leerplichtambtenaar probeert in gesprekken met de leerling en de ouders te achterhalen wat de reden is voor het spijbelen. Vaak hebben de leerlingen problemen of zijn er moeilijkheden in het gezin. Dan is een goede samenwerking met hulpverleningsinstellingen of de GGD noodzakelijk. In sommige gevallen is het echter slechts een kwestie van onwil bij de ouders of de leerling zelf. Er wordt geen moeite gedaan om regelmatig naar school te gaan, terwijl dat wel verplicht is. De leerplichtambtenaar wijst ze dan op die verplichting en kan in het uiterste geval een proces verbaal opmaken. Verder beoordeelt de leerplichtambtenaar aanvragen voor bijzonder verlof, vervangende leerplicht en vrijstelling van de leerplicht.

De leerplicht richt zich op jongeren van 5 tot en met 16 jaar. Jongeren die op hun 16 jaar nog geen startkwalificatie hebben behaald (een startkwalificatie is minimaal een diploma vmbo2 of havo) zijn leerplichtig tot 18 jaar.

Kijk voor meer informatie over leerplicht in Den Helder op www.lerenindekop.nl.