Gemeente Delft

Verbeterd ontwerp nieuwe Kapelsbrug

De gemeente heeft een aantal verbeteringen aangebracht in het ontwerp voor de nieuwe Kapelsbrug. Dit is gebeurd naar aanleiding van verschillende reacties op de eerste tekeningen, die in mei werden gepresenteerd.

Zoals bekend moet de Kapelsbrug gedeeltelijk worden vervangen omdat deze niet geschikt is voor het verkeer dat ervan gebruik moet maken, waaronder de toekomstige tramlijn 19. Het brugdeel aan de kant van de binnenstad blijft gehandhaafd. Het brugdeel aan de kant van de Kolk wordt vervangen.

Opvallend in het verbeterde ontwerp is dat de opening onder het nieuwe brugdeel is verbreed. Hierdoor ontstaat vanaf de Kolk meer zicht op de bogen van het bestaande en te handhaven brugdeel. Ook ontstaat een betere verbinding tussen het stadswater van de Oude Delft en het open water.

De onderdoorgang voor voetgangers kan hierdoor ook breder worden en beter aansluiten op het nieuw aan te leggen trapvormige terras tussen het oude en het nieuwe brugdeel. Hierdoor verbetert het overzicht en de sociale veiligheid van de onderdoorgang. Het terras en de onderdoorgang krijgen een verzorgde uitstraling dankzij een bekleding met natuursteen en worden goed verlicht. Op het terras komen ook extra bomen.

Omdat de tram over de brug moet is het technisch niet mogelijk om het dek van de nieuwe brug een boogvorm te geven.

Over het verbeterde ontwerp vindt vandaag een eerste gesprek plaats met de welstandcommissie.

Noot voor de redactie (