Ingezonden persbericht


De opvallendste verschijning op Lowlands 2009: Hanggai

PERSBERICHT
Amsterdam, 15 oktober 2009

"Elegant songs, top-notch production and strangely familiar tunes (...) this music will make you homesick for a place you've never been." Rhapsody

Na de Nederlandse en internationale festivals (o.a. Lowlands, Roskilde en Sziget) deze zomer plat gespeeld te hebben keert Hanggai eind oktober 2009 terug naar de Nederlandse poppodia.

Toen de Chinese punkrocker Ilchi voor het eerst Mongoolse keelzangers hoorde, raakte hij volledig in de ban van deze muziek. Hij besloot zijn Mongoolse roots te verkennen en reisde af naar het geboorteland van zijn vader. Hij herontdekte een muziekgenre dat door het turbulente verleden van China op de achtergrond verdwenen was. Tijdens zijn reis ontmoette hij Hugejiltu en Bagen, twee traditionele Mongoolse muzikanten. Eenmaal terug in Beijing sloten twee ex-rockers zich bij de groep aan en Hanggai was geboren. 'Hanggai' is een oud-Mongools woord wat een idyllisch graslandschap met bergen, bomen, rivieren en een strak blauwe lucht beschrijft.

Samen met zijn bandleden brengt Ilchi songs gebaseerd op traditionele Mongoolse muziek. De Mongoolse keelzang vullen zij aan met slagwerk, gitaren, traditionele instrumenten en een vleugje Beijing. Sommige arrangementen zijn simpel en traditioneel gehouden, andere meer complex en modern. Deze fenomenale cross-over is te horen op hun veelgeprezen debuutalbum 'Introducing Hanggai'.

'Drinking Song', opgenomen tijdens een dronken avond en gladgestreken in de studio, slaat de spijker op z'n kop: "Let our song never end, let our fortunes never decline, a cup for ever in our hands, a song for ever in our throats".

Tourdata:

21-10-2009 Paard van Troje, Den Haag

22-10-2009 Doornroosje, Nijmegen

24-10-2009 Ekko, Utrecht

25-10-2009 Poppodium Romijn, Leeuwarden

27-10-2009 Vogelverschrikker Festival, Valkenswaard

----------