Ingezonden persbericht



Eindhoven,15 oktober 2009

UvT zet kennis in markt door samenwerking Brainport

Brainport Development en de Universiteit van Tilburg zijn 12 oktober jl. een intensief samenwerkingsverband aangegaan, waarbij kennis vanuit de universiteit door pilotprojecten in het bedrijfsleven zal worden geïmplementeerd.

De Brainport regio, met topbedrijven in de speerpuntsectoren High Tech Systems & Materials, Food, Automotive, Lifetec en Design, is van cruciaal belang voor de verdere ontwikkeling van geheel Nederland. Stichting Brainport werkt al jaren intensief samen met de TU/e om technologische kennis naar de markt over te brengen.

De kwaliteit van de arbeidsmarkt, en dan vooral de beschikbaarheid en het niveau van werkenden, is de achilleshiel van de regio. Met financiering van de landelijke Taskforce Technologie Onderwijs Arbeidsmarkt (TOA) zijn er in 4 regio's regionale TOA programma's gestart. Het TOA Werken in Brainport progamma richt zich op het vergroten van de instroom in het bèta- en techniek-onderwijs, het verbeteren van de in- en doorstroom van medewerkers in het bedrijfsleven en het aantrekken van internationale kenniswerkers in Brainport.

Afgelopen maandag is tijdens een evaluatiebijeenkomst een nieuw onderdeel aan TOA Werken in Brainport toegevoegd: arbeidsmarktonderzoek. Dit project wordt volledig uitgevoerd in samenwerking met ReflecT, het Research Institute for flexicurity, labour market dynamics and social cohesion at Tilburg University. Professor Ton Wilthagen zal de kennis op het gebied van sociale innovatie en flexicurity inzetten om zo de stromen op de regionale arbeidsmarkt te verbeteren en te monitoren. Hiertoe zullen met het bedrijfsleven en overheden projecten worden gerealiseerd waarbij ir. René Voogt vanuit ReflecT het projectmanagement uitvoert.

Door deze unieke samenwerking worden de banden met Brainport aangehaald en zal de arbeidsmarktkennis vanuit de Universiteit van Tilburg ten goede komen aan de regio.

Over ReflecT
ReflecT, het Research Institute for flexicurity, labour market dynamics and social cohesion at Tilburg University, stelt de spanning tussen dynamiek op de arbeidsmarkt en bescherming van werkenden centraal. In het instituut werken onderzoekers samen van de Tilburgse faculteiten Sociale wetenschappen, Rechtsgeleerdheid en Economie en bedrijfswetenschappen. Directeur van ReflecT is prof. dr. Ton Wilthagen, hoogleraar institutionele en juridische aspecten van de arbeidsmarkt.

Over Brainport
Brainport, Europese toptechnologieregio van formaat, is de spil van een netwerk dat zich uitstrekt over Zuidoost-Nederland en de landsgrenzen. Kern is de regio Eindhoven. Brainport vormt een belangrijke pijler van de Nederlandse economie, naast Rotterdam (seaport) en Amsterdam (airport). De speerpuntsectoren zijn High Tech Systems & Materials, Food, Automotive, Lifetec en Design.

Bedrijfsleven, onderwijs- en kennisinstellingen en de overheid werken nauw samen in Brainport. Deze Triple Helix samenwerking draagt bij aan een gunstig ondernemersklimaat. Zowel voor grote internationale bedrijven als voor het midden- en kleinbedrijf.

Stichting Brainport ontwikkelt, als Triple Helix-organisatie, op basis van de 'Brainport Navigator 2013; Lissabon voorbij!' het strategisch programma ter versterking van de internationale concurrentiepositie van Brainport en daarmee van Nederland. Het betreft een brede visie die de domeinen People, Technology, Business en Basics beslaat.

De ontwikkelingsmaatschappij Brainport Development voert dit programma uit. Aan de ene kant als aanjager en ontwikkelaar van marktgedreven projecten en programma's. Aan de andere kant als business incubator en facilitator: door het structureel ondersteunen van economische bedrijvigheid. Denk daarbij aan promotie, acquisitie, advisering, financiering en het bieden van bedrijfshuisvesting.

Brainport Development is de nieuwe naam van de fuserende organisaties NV REDE en Brainport Operations BV.