Bits of Freedom

"Onthulde overheidsplannen verkeersgegevens groot risico voor privacy"
Amsterdam, 15 oktober 2009

Het Ministerie van Justitie en het Ministerie van Economische Zaken overwegen het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT) een centrale rol toe te kennen bij de opslag en bevraging van verkeersgegevens. Opsporingsdiensten handelden in 2008 echter al onrechtmatig bij het opvragen van gegevens uit het CIOT. Een uitbreiding van de taken van het CIOT zou naar alle waarschijnlijkheid leiden tot nog meer onrechtmatigheden, en zou daarom een groot risico voor de privacy met zich brengen.

De presentaties waren onderdeel van een door het Ministerie van Economische Zaken georganiseerde informatiemiddag over de technische implementatie van de bewaarplicht. Tijdens deze middag is ook aan de orde gekomen dat de overheid, zo lijkt het, marktwerking wil introduceren bij het 'assisteren' van aanbieders om te voldoen aan bevragingsverzoeken door opsporingsdiensten. Dat is onwenselijk omdat bedrijven op die manier een belangrijke overheidstaak zouden gaan uitvoeren. Ook bleek dat het Agentschap Telecom nog onvoldoende zicht heeft op welke categorieën aanbieders onder de bewaarplicht vallen, en dit creëert onduidelijkheid voor betrokken partijen. Een uitgebreid verslag van deze middag is door Bits of Freedom gepubliceerd op: http://www.bof.nl/verslag151009.pdf (PDF).

De Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens verplicht telecomaanbieders om alle verkeersgegevens van internetverkeer, telefonieverkeer en locatiegegevens op te slaan voor een periode van zes maanden (internetverkeer) tot een jaar (overig verkeer). Het spreekt voor zich dat het gebruik van deze omvangrijke databanken met bijzonder gevoelige gegevens met voldoende waarborgen omkleed moet zijn. Bits of Freedom zal daarom tijdens de volgende consultatie over historische gebruiksgegevens op 22 oktober in Utrecht verder pleiten voor technische en juridische waarborgen die onrechtmatige bevraging voorkomen.