Kustwachtcentrum Den Helder

Persberichten lopende maand: oktober 2009

Brand aan boord jacht op de Waddenzee. 15 oktober 2009. Hedenochtend rond 10.30 uur ontving het Kustwachtcentrum te Den Helder een melding van een jacht in brand op de Waddenzee ongeveer 5 kilometer uit de kust bij Den Oever. Hierop is alarm gemaakt voor de K.N.R.M. reddingboten van Den Oever en Den Helder. Ook een aantal schepen in de nabijheid hebben hun hulp aangeboden. Inmiddels is de brand onder controle en wordt het schip naar Den Oever gesleept. De enige opvarende en zijn hond, verkeren in goede gezondheid en zijn aan boord van een reddingboot onderweg naar Den Oever. Het jacht was onderweg van Texel naar Den Oever.

Verloren containers Noordzee. 5 oktober 2009. Info nr. 2 Van de containers, die afgelopen zondagnacht werden verloren door het schip 'Navi Baltic', zijn er nog drie vermist. Op Ameland zijn 2 containers aangespoeld plus een stuk van een 3e container. Op een zandplaat bij Schiermonnikoog zijn ook 2 containers aangespoeld. 1 container is geborgen en van 1 container is het zeker dat die is gezonken na het overboord vallen. De andere 3 containers zijn nog zoek. Vandaag is het Kustwachtvliegtuig wederom ingezet, maar die heeft geen containers meer op zee gevonden. Een aantal containers is beschadigd, waardoor de lading er uit is gespoeld. Daarna zijn de container restanten vermoedelijk gezonken. Daardoor spoelt er nu ook losse lading aan, zoals speelgoed, computerapparatuur en fietsonderdelen. Deze week wordt beslist of er naar de vermiste containers gezocht gaat worden.

Schip verliest containers op de Noordzee. 3 oktober 2009. Info nr. 1 Rond 03.00 vannacht meldde het onder Liberiaanse vlag varende containerschip 'Navi Baltic' dat het negen 40-voets containers had verloren circa 11 kilometer noord van Terschelling. Het schip was onderweg van Zeebrugge naar Hamburg. Door het Kustwachtcentrum Den Helder werd het ladingplan van het schip opgevraagd en bleek dat de containers geen gevaarlijke stoffen bevatten. Met daglicht is het Kustwachtvliegtuig ingezet en deze heeft 8 van de 9 containers gelokaliseerd, drijvende noord van Ameland. De 9e container is nog zoek. In de loop van de dag zal het vliegtuig nog een vlucht maken. Het schip heeft zijn reis voortgezet.