Ingezonden persbericht


Persbericht, oktober 2009

Harde klappen, echte liefde?
Cosmo-special: huiselijk geweld, realiteit voor één op de tien vrouwen

Halle Berry, Charlize Theron en Whitney Houston kregen er allemaal mee te maken ­ huiselijk geweld. Mishandeling, verkrachting, verwaarlozing of belaging. Ook in Nederland zijn de cijfers schrikbarend, aldus Blijf Groep (voormalige Blijf van m'n Lijf-huizen in Noord-Holland en Flevoland) Huiselijk geweld is een pijnlijke realiteit voor één op de tien vrouwen. Volgens het Ministerie van Justitie heeft zelfs meer dan 40 procent van alle Nederlandse vrouwen én mannen er ooit mee te maken gehad. Tijd dus voor een maatschappijbrede bewustwording. In een special van negen pagina's presenteert Cosmo een openhartige afrekening met een schrijnend taboe.

Slachtoffers zwijgen uit schaamte
Jaarlijks worden er in Nederland maar liefst 600.000 mensen (vrouwen en mannen) slachtoffer van huiselijk geweld. En dat zijn dan alleen nog maar de gevallen waarvan de politie op de hoogte is. Onderzoek van kennis- en adviesbureau Movisie in opdracht van onder andere hulporganisatie Blijf Groep komt met harde cijfers. "Schaamte is voor vrouwen vaak een reden om hun mond te houden. Gemiddeld stappen zij pas na 33 mishandelingen naar de politie of een andere hulpinstantie," zegt Cneel Landheer, sectormanager van Blijf Groep in Amsterdam. In het najaar zal een landelijke publiekscampagne tegen huiselijk geweld van start gaan. Vanaf 23 november is op televisie een Postbus 51-spotje te zien met als titel Nu is het genoeg.

Hoogopgeleide vrouwen zijn steeds vaker slachtoffer Movisie onderscheidt verschillende soorten van huiselijk geweld: fysiek geweld (slaan, schoppen of door elkaar schudden), seksueel geweld (verkrachting binnen relatie), psychisch geweld (vernederen, schelden), verwaarlozing, schending van rechten (bijvoorbeeld beperking van bewegingsmogelijkheden), opsluiting en belaging (stalken). De laatste twintig jaar zijn ook hoogopgeleide vrouwen steeds vaker het slachtoffer. "Ze willen het ideale plaatje. Een mooi huis, een goede baan, een rijk sociaal leven en hun `ideale' man. Hierdoor zien ze bepaalde signalen sneller over het hoofd," zegt Jarka Zuijdervliet, teammanager van het Steunpunt Huiselijk Geweld.

Huiselijk geweld bij de rich & famous
Ook vrouwelijke celebs hebben vaak met huiselijk geweld te maken. Net zoals andere slachtoffers hangen de mishandelde sterren hun problemen niet aan de grote klok. Zo praat Madonna nooit meer over de periode dat Sean Penn haar vastbond op een stoel en haar in elkaar sloeg tot ze wist te ontvluchten. Pamela Anderson zwijgt, om haar zoontjes te sparen, over de losse handjes van ex-man Tommy Lee. Christina Applegate houdt nog steeds haar mond over de drie jaar die ze in doodsangst leefde met Guns 'n Roses-drummer Steven Adler. Toch zijn er inmiddels ook sterren die wél spreken over hun ervaringen. Zij rekenen af met het verleden door openheid van zaken te geven. Zo hopen zij andere vrouwen te inspireren om voor zichzelf op te komen. De succesvolle actrice Halle Berry doet zelfs meer dan dat. Op grote schaal zamelt zij geld in voor Amerikaanse blijf-van-mijn-lijfhuizen. In navolging van dit goede voorbeeld gaat Cosmo vanaf 11 november (de verschijningsdatum van het decembernummer) fondsen werven om de Nederlandse Blijf Groep een cheque te kunnen overhandigen.

Het novembernummer van Cosmopolitan, met de negen pagina's tellende special over huiselijk geweld, ligt vanaf 15 oktober in de winkel voor 2,95. www.cosmopolitan.nl

Noot voor redacties



Ingezonden persbericht