Gemeente Zoetermeer

In 2010 ruim 3 miljoen euro naar infrastructuur en verkeersveiligheid

Het college van B&W heeft het voornemen uitgesproken om in 2010 ruim 3 miljoen euro te investeren in wegen, fietspaden en de verkeersveiligheid in Zoetermeer. Dit gebeurt vanuit de Nota Mobiliteit Zoetermeer, die in 2005 is vastgesteld. Jaarlijks worden op basis van actuele inzichten, zowel financieel als wat betreft de verkeersontwikkelingen, de prioriteiten voor het komende jaar vastgesteld. Ruim tweederde van het programmabudget wordt uit subsidies gefinancierd. Net als in 2009 is er in het programma veel aandacht voor de verkeersveiligheid in Zoetermeer, met name voor fietsers.

Projecten die in 2010 in uitvoering gaan, naast al lopende projecten, zijn onder meer: de aanleg van rotondes bij de kruispunten Edisonstraat-Franklinstraat en Franklinstraat-Marconistraat. Nu kennen beide kruispunten een onduidelijke voorrangssituatie, te hoge rijsnelheden en een te lange wachttijd in de spits. Ook worden maatregelen genomen om na aanpassing van de verkeerssituatie op de Oostweg de situatie op het onderliggend wegennet te verbeteren. Te denken valt aan: de aanleg van rotondes bij de Fokkerstraat-Van der Hagenstraat en Edisonstraat-Van der Hagenstraat, het verbeteren van de situatie voor fietsers op de Fokkerstraat en het optimaliseren van de parkeervakken op de Industrieweg om het keren voor vrachtwagens te vergemakkelijken. Daarnaast wordt het verkeersplan Dorp verder uitgewerkt en een groot aantal fietsvoorzieningen door de hele stad verbeterd.

Fietspaden A12
Wat betreft de fietsvoorzieningen is er ook veel aandacht voor het verbeteren van de fietspaden nabij, onder en over de A12. Zo komt er een betere verbinding tussen de Balijbrug en het Westerpark. Ook worden de fietstunnels in de Stationsstraat en Rokkeveenseweg anders verlicht en krijgen de fietspaden bredere bochten. Om het fietscomfort te verhogen worden tegels vervangen door asfalt. De uitvoering hiervan begint al in oktober 2009.

Naar verwachting neemt de gemeenteraad in december 2009 een definitief besluit over de projecten voor 2010.

Meer weten?

* Mobiliteitsplan Zoetermeer