Politie Zeeland


---


O-3205-2009 Politie geeft tips om inbraken tegen te gaan
Het aantal woninginbraken, met name in de vroege avonduren, neemt toe. Vooral in Zuid-Beveland, Schouwen-Duiveland, Terneuzen, Axel en Sas van Gent slaan inbrekers hun slag. Politie Zeeland doet hiernaar onderzoek én geeft u tips om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van inbrekers die het op uw eigendommen hebben voorzien.

De dagen worden weer korter en in de komende periode schemert het of is het al donker rond het tijdstip dat u thuis komt. Het ideale moment, blijkt uit de praktijk, voor een inbreker om zijn slag te slaan. Niet alleen uw eigen woning maar ook recreatiewoningen en caravans die in de komende periode minder worden bezocht, zijn geliefd onder inbrekers.

Ziet u een verdachte situatie, meld dit dan bij de politie via 0900 - 8844 of via het emailformulier op www.politie.nl/zeeland. U ziet als burger eerder zaken die anders zijn dan u gewend bent dan wij. Informatie die u en ons kan helpen om óf inbraken te voorkomen óf op te lossen. In dringende gevallen, zoals heterdaad, belt u 112.

Wat kunt u zelf doen?

Er zijn drie factoren waar inbrekers een enorme hekel aan hebben en waar ze door worden afgeschrikt, de zgn. drie 'L-factoren':
. licht;
. lawaai;
. lang werk.
Dat betekent dat een rondom goed verlichte woning, eventueel voorzien van (buiten)lampen met sensors die reageren op bewegingen en voorzien van goed zichtbare moderne sloten, weinig kans loopt om ongewenst bezoek te krijgen.

Verder:
. zorg dat uw huis er bewoond uit ziet: laat bijvoorbeeld het licht aan, als u er niet bent
. doe de deur altijd op slot (nacht- of penslot), zelfs als u maar heel even weg bent
. zorg voor inbraakwerend hang- en sluitwerk, voorzien van een keurmerk
. sluit ramen en deuren goed af
. laat nooit sleutels aan de binnenzijde van het slot zitten
. berg huis- en autosleutels op een vaste plaats op
. berg waardevolle spullen op
. registreer uw eigendommen: merk waardevolle spullen, bijvoorbeeld met huisnummer/postcode of houdt een registratie van uw sieraden eventueel met foto's
. noteer serie- en IMEInummers van uw mobiele telefoon
. controleer recreatiewoningen en caravans regelmatig

Een woning die beveiligd is naar de beste geldende normen kan een officieel keurmerk krijgen: het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Bij een dergelijke woning daalt het inbraakrisico, zo blijkt uit de praktijk, met maar liefst 90%. Via www.politiekeurmerk.nl en politie Zeeland is informatie te verkrijgen over dit keurmerk. Op de site www.politie.nl kunt u de inbraaktest doen.