Ingezonden persbericht


Gemeentemuseum Den Haag geeft reeks kinderboeken uit

v.a. 2 februari 2010

Gemeentemuseum Den Haag

Tientallen boeken worden er jaarlijks door musea uitgegeven, maar zelden zit daar een voor kinderen bij. Het Gemeentemuseum brengt daar vanaf februari 2010 verandering in door structureel bij grote tentoonstellingen, in samenwerking met Uitgeverij Leopold, naast een catalogus voor volwassenen ook een kunstboek voor kinderen uit te geven. Gouden griffel winnaar Daan Remmerts de Vries bijt het spits af met zijn prentenboek Meneer Kandinsky was een schilder dat verschijnt bij de tentoonstelling Kandinsky & Der Blaue Reiter. Het boek is verkrijgbaar in zowel boekhandels in het hele land als in de museumwinkel.

Het Gemeentemuseum Den Haag vervult al jaren een voortrekkersrol op educatief gebied en zet dit graag voort met dit nieuwe project. Een eigen kinderboekenreeks uitbrengen is een van de speerpunten van directeur Benno Tempel die in januari dit jaar aantrad. Het Gemeentemuseum is dan ook erg trots dat het nu al zover is. De serie die het museum vanaf volgend jaar uitbrengt, bestaat uit voorleesboeken voor peuters en kleuters. Het is een wens om dit in de toekomst uit te breiden met kunstboeken voor de oudere jeugd.

Meneer Kandinsky is een schilder gaat over een man die in kleuren kan denken en zich daardoor steeds verspreekt. En dat kan verwarrende situaties opleveren! Net als in Remmerts de Vries' andere boeken, speelt ook hier de botsing tussen fantasie en werkelijkheid een grote rol. Het is een aanstekelijk verhaal over hoe Kandinsky geheel door zijn kleurbeleving in beslag genomen wordt en daardoor uiteindelijk de abstracte kunst uitvindt.

De boeken van Daan Remmerts de Vries staan bekend om hun prachtige illustraties die kunstwerken op zich zijn. Meestal gebruikt hij hiervoor verschillende soorten bedrukt papier waar hij collages van maakt en vervolgens in schildert en tekent. Zijn beelden zijn hierdoor origineel en eigen.

In 2003 won hij de gouden griffel voor het boek Godje en in 2005 de zilveren griffel voor De Noordenwindheks. Dit jaar kreeg hij de Vlag en Wimpel van de griffeljury voor Bernie King en de magische cirkels.

In het museum is van 6 februari t/m 24 mei 2010 ook een kindertentoonstelling te zien van de mooiste kinderboekillustraties, collages en schetsen die Remmerts de Vries in de afgelopen 20 jaar maakte. Daarbij zullen ook verschillende speciale activiteiten plaatsvinden.



Ingezonden persbericht