Ingezonden persbericht


FNV Zelfstandigen wil snel duidelijkheid voor zelfstandigen in de zorg

Regelgeving belastingdienst leidt tot verwarring wanneer zelfstandige in de zorg wel of niet als zzp'er wordt erkend

Utrecht, 15 oktober 2009 - FNV Zelfstandigen, belangenbehartiger van ruim 12.000 zzp'ers in de sectoren Diensten, Groen, Handel, ICT, Industrie, Vervoer en Zorg, vindt dat de belastingdienst moet stoppen met het tweesporenbeleid met betrekking tot de zorgwerkzaamheden van zzp'ers voor het jaar 2008 en 2009. Daarom dringt FNV Zelfstandigen aan op een protocol dat de status van zelfstandigen in de zorg snel regelt en alle verwarring wegneemt.

Sinds 2008 bestaat er een discussie over de vraag of AWBZ-zorg-in-natura door een zelfstandige kan worden geleverd. Een zzp'er in de zorg kan worden gefinancierd via drie regelingen: de AWBZ, PGB en door een particulier. Er is echter een probleem bij de AWBZ-zorg-in-natura. Aangezien deze zorg wordt verstrekt door een instelling, is er een discussie ontstaan of iemand die alleen voor een instelling werkt zelfstandige kan zijn of niet en zo ja, wanneer. Daarnaast speelt ook de discussie of een zorginstelling de rol van bemiddelaar kan hebben.

Eind 2008 is door de ministeries VWS, Sociale Zaken en financiën samen met de Belastingdienst een convenant opgesteld waarin alle drie de varianten van betalen door zelfstandigen kunnen worden gebruikt. Helaas heeft de rechter, nadat 1 van de partijen afhaakte, het convenant ongeldig verklaard op grond van oneerlijke concurrentie tussen de bemiddelingsbureaus en de thuiszorgorganisaties die personeel in dienst hebben en moeten investeren in de kwaliteit van zorg.

Intussen is het al meer dan een jaar stil rond dit probleem en voert de belastingdienst een tweesporenbeleid. In 2008 werden mensen die uitbetaald kregen door het AWBZ-zorg-in-natura niet beschouwd als zelfstandigen en in 2009 wel. Dit leidt tot veel verwarring onder zzp'ers.

Linde Gonggrijp, directeur FNV Zelfstandigen: "Wij zouden willen weten wanneer iemand nu een zelfstandigen is en wanneer niet. Wellicht dat in overleg met de Staatssecretaris een duidelijk protocol wordt opgesteld zodat zzp'ers, zorgkantoren en de belastingdienst duidelijkheid hebben en wij onze voorlichting aan onze leden hierop kunnen aanpassen".



Ingezonden persbericht