Budget 2010: Aanzienlijke besparingen post-octrooigeneesmiddelen en betere terugbetaling van innovatie in de toekomst

15/10/2009 12:03

PHARMA.BE

De innoverende geneesmiddelensector licht op feitelijke basis het gezondheidsbudget voor 2010 toe. De belangrijke besparingen inzake de post-octrooigeneesmiddelen en de engagementen voor een betere terugbetaling in de toekomst worden beklemtoond.

Op 13 oktober heeft de Algemene Raad van het Riziv het regeringsvoorstel goedgekeurd omtrent het gezondheidsbudget van 24,249.164 Mia euro voor 2010. Sommige leden van de Algemene Raad hebben twee elementen beklemtoond: ten eerste een zeker onevenwicht tussen de nieuwe initiatieven (304,981 Mio euro op jaarbasis) en de besparingen (231,100 Mio euro op jaarbasis). Ten tweede de aanzienlijke besparingen die de geneesmiddelen dragen: 30 % van alle besparingen in de gezondheidszorg. 3,923.220 Mia euro van het gezondheidsbudget is bestemd voor de terugbetaling van geneesmiddelen, na integratie van de besparingsmaatregelen van 60,25 Mio euro voor 2010 (81 Mio euro op jaarbasis). De toegelaten groei voor het geneesmiddelenbudget voor 2010 bedraagt 1,2 %. Dat ligt ruim onder de globale toegelaten groei voor het budget van de gezondheidszorg. Meerdere originele post-octrooigeneesmiddelen zullen goedkoper worden voor de patiënten, die op jaarbasis 27 miljoen euro minder zullen uitgeven voor hun merkgeneesmiddel. In totaal brengt dit de bijdrage van de sector op 108 Mio euro op jaarbasis.

De regering heeft het essentiële belang van de gezondheidszorg bevestigd om het welzijn van de bevolking en de creatie van jobs met een hoge solidaire meerwaarde te vrijwaren. De regering treedt het voorstel van de ziekenfondsen bij om de toegang tot terugbetaling van innoverende geneesmiddelen verder te bespreken. Dit versterkt het voorstel van het Verzekeringscomité van 5/10 jl. om in overleg met de sector de terugbetalingsprocedure te verbeteren van geneesmiddelen met een therapeutische meerwaarde of met een nieuwe indicatie. Ook wordt erkend dat zulks belangrijk is om de economische activiteiten in België te ondersteunen en uit te bouwen.

De beslissing van de Algemene Raad komt overeen met de voorafgaande discussies over de aard van de maatregelen die de farmaceutische sector heeft gevoerd met de ziekenfondsen en met de beleidscel van de Minister van Sociale Zaken. De innoverende geneesmiddelenindustrie wenst een langetermijnkader tot stand te brengen met de overheid dat de globale bijdrage van de sector in België op het vlak van gezondheid en economie valoriseert. De sector herinvesteert de helft van elke euro die de ziekteverzekering spendeert aan de terugbetaling van medicijnen in R&D in België.

De besparingen voorzien voor 2010 komen bovenop de besparingsmaatregelen getroffen in 2009 die op jaarbasis 160 Mio euro opbrengen. Zoals de voorgaande jaren betaalt de farmaceutische sector aan de autoriteiten een heffing op de omzet die in 2009 251 Mio euro bedraagt. Daarnaast heeft de sector voor de autoriteiten het garantiefonds voorzien van 100 Mio euro in het budget 2008. De heffing op de omzet voor 2010 zal 7,73 % bedragen. Dat percentage omvat enerzijds een heffing van 6,73 % die zoals overeengekomen met 1 procentpunt daalt omdat het geneesmiddelenbudget 2009 in evenwicht is. Anderzijds is er een bijdrage van 1 % die zal verdwijnen wanneer de budgettaire toestand het toelaat.

Contact: O. Remels, 0477 20 26 65 - or@pharma.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel