MBO Raad

Persbericht
De Bilt, 15 oktober 2009

----------

Ashwin Zondag beste Uitblinker Beroepsonderwijs 2009

Ashwin Zondag (22) van ROC de Leijgraaf is donderdagavond gekozen als Landelijk Ambassadeur Beroepsonderwijs 2009. Dit gebeurde tijdens het Slotgala van de eerste 6-Daagse Beroepsonderwijs. Ashwin Zondag is één van de vijftig Uitblinkers beroepsonderwijs, die eerder dit jaar door de scholen voor beroepsonderwijs waren voorgedragen. De jury roemde Zondag, afgestudeerd elektrotechnicus, voor de creativiteit en innovativiteit die hij laat zien in zijn vak. Zo ontwierp hij met een mede-student een nieuwe variant op een al bestaande kermisattractie. 'Zijn onbevangenheid zal niet alleen ons prikkelen, maar ook alle toekomstige mbo'ers,' licht Hugo Metsers als jury-voorzitter toe.

De Uitblinkers zijn studenten aan het middelbaar beroepsonderwijs die zich op school, tijdens hun stage of op een andere manier hebben onderscheiden. Alle deelnemende scholen kiezen jaarlijks hun eigen Uitblinker. Het is voor het eerst dat uit alle Uitblinkers een nummer 1 is gekozen.

De uitverkiezing begon deze zomer via internet (www.6dbo.nl), waarbij iedereen een stem kon uitbrengen op één van de vijftig Uitblinkers (één stem per persoon). Er zijn in totaal 16.708 stemmen uitgebracht. Op basis daarvan werden donderdagavond tien genomineerden bekendgemaakt. Deze tien moesten zich kort presenteren aan een vakjury, bestaande uit Agnes Jongerius (voorzitter vakcentrale FNV), Jan van Zijl (voorzitter MBO Raad), Jan des Bouvrie (ontwerper, interieurarchitectuur, Het Arsenaal te Naarden), Wim Backers (ceo Vacansoleil, beste internationale leerbedrijf 2009). Deze jury selecteerde drie kandidaten die vervolgens op uitstraling en presentatie werden beoordeeld door een tweede jury, bestaande uit Olivier Wegloop (creatief directeur Boomerang), Sundi Siere (Dansacademie Lucia Marthas) en Hugo Metsers (actor/director/coach Media College Amsterdam).

Ashwin Zondag blonk niet alleen uit tijdens zijn studie en stage, maar heeft ook de tijd gevonden om drie keer via ROC de Leijgraaf naar Slowakije te gaan. Hij heeft daar geholpen met het opbouwen en in werking stellen van een computernetwerk voor een arme school. Daarnaast is hij niet alleen goed in elektrotechniek; hij is een allround techniekleerling. Ashwin maakt ontwerptekeningen en creatieve posters, hij heeft een eigen kermisattractie die hij zelf opbouwt en ook schilderwerk wordt door Ashwin zeer professioneel uitgevoerd. Er is volgens zijn docent maar één probleem: hij is zo allround, welke vervolgstudie moet hij kiezen? Hij kan te veel!

Aan de titel van Landelijke Ambassadeur Beroepsonderwijs is een speciale award verbonden en een geldprijs van ¤ 2.500,- te besteden aan oppleiding, stage of een andere bijdrage aan vergroting van vakmanschap. De tien Uitblinkers die via internet als genomineerden waren aangewezen zijn: Justin Borsboom (ROC Aventus), Ricardo Fabel (ROC Nova College), Anne Gribnau (ROC Nijmegen), Stephan Heikamp (Rijn IJssel), Kanya Kittikonthawin (ROC Mondriaan), Chris Metsemakers (De Rooi Pannen), Femke Oude Ophuis (ROC van Twente), René Spaan (Helicon Opleidingen), Mireille Wever (ROC Horizon College) en dus Ashwin Zondag (ROC de Leijgraaf). Tijdens het Slotgala werden alle vijftig Uitblinkers gehuldigd. Op www.6dbo.nl kunt u filmpjes bekijken van alle vijftig uitblinkers.

----------

Noot voor de redacties,