De speciale commissie van de raad van bestuur van iBasis komt tot de conclusie dat het herziene ongevraagde bod van de Koninklijke KPN in grote lijnen inadequaat is en beveelt de aandeelhouders aan om het herziene bod te verwerpen

Ontvangt een brief van de op twee na grootste aandeelhouder waarin de voorgenomen afwijzing van het herziene bod van KPN staat

BURLINGTON, Massachusetts--(BUSINESS WIRE)-- 20091015 --

iBasis Inc. (NASDAQ: IBAS) heeft vandaag bekendgemaakt dat de speciale commissie van zijn raad van bestuur unaniem heeft besloten dat het herziene ongevraagde bod van de Koninklijke KPN (AMS: KPN en OTC: KKPNY.PK) (“KPN”) om alle uitstaande gewone aandelen van iBasis die niet in het bezit zijn van KPN en zijn gelieerde ondernemingen aan te kopen tegen een prijs van USD 2,25 per aandeel in contanten in grote lijnen inadequaat, opportunistisch en niet in het belang van de minderheidsaandeelhouders van iBasis is. Bijgevolg beveelt de speciale commissie namens iBasis aan dat aandeelhouders het bod van KPN verwerpen en hun aandelen niet aanbieden conform het herziene bod.

De beslissing van de speciale commissie is na zorgvuldig overwegen genomen: een beoordeling van de financiële aspecten van het herziene bod van KPN met zijn onafhankelijke financiële en juridische adviseurs, respectievelijk Jefferies & Company Inc. en Gibson, Dunn & Crutcher LLP.

De redenen voor het besluit van de speciale commissie zijn onder andere de volgende:

  • Het herziene bod van KPN van USD 2,25 per aandeel taxeert de huidige resultaten en langetermijnvooruitzichten van iBasis aanmerkelijk te laag en is vanuit financieel oogpunt volkomen ontoereikend voor de minderheidsaandeelhouders van iBasis.
  • KPN's herziene bod compenseert de minderheidsaandeelhouders van iBasis niet voor een reeks initiatieven die het Bedrijf heeft ontwikkeld en waarvan we sterk de indruk hebben dat ze de winst al volgend jaar en daarna sterk positief zullen beïnvloeden.
  • Het herziene bod is duidelijk getimed om te profiteren van de lage aandelenprijs van het Bedrijf en is opportunistisch gezien het feit dat het Bedrijf onlangs de integratie van de transactie van KPN heeft voltooid.
  • Het herziene bod is aanzienlijk lager dan het aandelenterugkoopprogramma van het Bedrijf uit 2008.

Een uitvoerige lijst met redenen voor het besluit van de speciale commissie vindt u in het amendement van het Bedrijf op Schedule 14D-9 dat vandaag is ingediend bij de Securities and Exchange Commission.

“KPN’s herziene bod is nog steeds ruimschoots te laag om de huidige prestaties en langetermijnvooruitzichten van iBasis te weerspiegelen en dienovereenkomstig beveelt de speciale commissie de minderheidaandeelhouders aan om het herziene bod af te slaan,” stelt W. Frank King, bestuursvoorzitter van de speciale commissie van de raad van bestuur van iBasis. “De speciale commissie is bereid om een transactie aan te bevelen tegen een aanzienlijk hogere prijs dan KPN’s initiële bod; KPN’s herziene bod compenseert echter nog steeds de minderheidaandeelhouders niet voor de aanzienlijke groeikansen en de waardeverbeterende initiatieven van iBasis die op dit moment worden gerealiseerd. We zijn teleurgesteld dat KPN drie maanden na de aankondiging van zijn intentie van de vijandelijke overname het Bedrijf aanzienlijk blijft onderwaarderen en een dwingende overnamestrategie blijft nastreven. Gezien zijn voortdurende noodzaak om de belangen van minderheidaandeelhouders te beschermen tegen de dwingende tactieken van KPN heeft de speciale commissie ook besloten het eerder geïmplementeerde plan voor de rechten van de aandeelhouders te handhaven. We waarderen de ondersteuning die we hebben ontvangen van veel van onze aandeelhouders en we blijven toegewijd om de noodzakelijke stappen te zetten om de belangen van minderheidaandeelhouders van iBasis te beschermen.”

iBasis heeft een brief ontvangen van Lloyd IMiller III, één van de grootste minderheidaandeelhouders van het Bedrijf waarin zijn voornemen staat om het herziene bod van KPN te weigeren. Miller is de economisch eigenaar van ongeveer 3,4% van de gewone aandelen van iBasis. Zoals we eerder hebben gemeld hebben twee andere grote minderheidaandeelhouders van iBasis – Millennium Management LLC, de beherend vennoot van Millennium Partners L.P. en het Singer Children’s Management Trust – afzonderlijke brieven gestuurd naar de raad van bestuur van iBasis waarin ze hun intentie beschrijven om het herziene ongevraagde bod van KPN te weigeren. In totaal vertegenwoordigen deze drie aandeelhouders ongeveer 11,2% van de uitstaande gewone aandelen, oftewel ongeveer 25,6% van de gewone aandelen van iBasis die niet in handen zijn van KPN. Ander grote aandeelhouders hebben iBasis ook op de hoogte gebracht van het feit dat ze niet van plan zijn om KPN’s herziene bod te accepteren.

Zoals we eerder hebben aangekondigd heeft iBasis een klacht ingediend bij de Delaware Court of Chancery (“Delaware Court”) waarin fraude en breuk van KPN’s fiduciair plichten aan iBasis en zijn minderheidaandeelhouders worden aangevoerd en waarin onder andere wordt gestreefd naar aangifte en een rechterlijk bevel om KPN’s in grote lijnen inadequaat bod een halt toe te roepen. Het Delaware Court houdt op 28 en 29 oktober 29 een hoorzitting over de problemen van iBasis en KPN voor de rechtbank van Delaware, onder andere over een aanvraag van iBasis om KPN’s bod een halt toe te roepen. Daarnaast heeft iBasis ook een klacht ingediend bij de Amerikaanse districtsrechtbank van het zuidelijke district van New York om onder andere aangifte te doen en een rechterlijk bevel af te dwingen om KPN’s ongevraagde bod een halt toe te roepen. KPN is op 2 november 2009 antwoord verschuldigd. De speciale commissie blijft alle beschikbare juridische middelen verkennen om de belangen van de minderheidaandeelhouders te beschermen.

Aandeelhouders met vragen over de aanbeveling van de speciale commissie of over hoe ze een eventueel aanbod van hun aandelen kunnen intrekken kunnen het informatiebureau van de speciale commissie, Innisfree M&A Incorporated, gratis bellen op 888-750-5834.

Over iBasis

iBasis (NASDAQ: IBAS) is in 1996 opgericht en is een toonaangevende telefoonmaatschappij voor internationale telefoongesprekken en een provider van vooruitbetaalde diensten voor telefoongesprekken en uitgebreide diensten voor mobiele operators. iBasis heeft als klant onder andere KPN, KPN Mobiel, E-Plus, BASE, TDC en veel andere grote telecommunicatiebedrijven zoals Verizon, Vodafone, China Mobile, China Unicom, IDT, Qwest, Skype, Telecom Italia en Telefonica. Het bedrijf verzorgde in 2008 voor ongeveer 24 miljard minuten aan internationale telefoonverkeer. U kunt het Bedrijf bereiken op zijn internationale hoofdkantoor in Burlington, Massachusetts, in de VS op +1 781-505-7500 of op het Internet op www.ibasis.com.

iBasis is een gedeponeerd handelsmerk van iBasis, Inc. Alle andere handelsmerken zijn het eigendom van hun respectieve eigenaars.

Dit persbericht bevat “Op de toekomst gerichte verklaringen”. Deze verklaringen gaan over verwachtingen betreffende zaken die (i) geen historische feiten zijn, (ii) voorspellen toekomstige gebeurtenissen of resultaten of (iii) bevatten aannamen die achteraf onnauwkeurig kunnen blijken te zijn. Deze Op de toekomst gerichte verklaringen gaan gepaard met risico's, onzekerheden en kunnen woorden bevatten als “geloven”, “anticiperen”, “verwachten”, “schatten”, “projecteren”, “voorgenomen”, “worden”, “continueren”, “resulteren waarschijnlijk in”, of woorden of zinsneden van vergelijkbare strekking. Hoewel het Bedrijf gelooft dat de verwachtingen weerspiegeld in dergelijke op de toekomst gerichte verklaringen redelijk zijn, kan het bedrijf geen zekerheid bieden dat dergelijke verwachtingen juist zullen blijken te zijn. De feitelijke resultaten kunnen als gevolg van diverse factoren sterk afwijken van de resultaten zoals beschreven in de op de toekomst gerichte verklaringen, en veel van die factoren vallen buiten de macht van het Bedrijf. Belangrijke factoren die ervoor kunnen zorgen dat feitelijke toekomstige resultaten ernstig afwijken van de huidige verwachtingen zijn onder andere, maar zijn niet beperkt tot, de factoren zoals besproken in de paragraaf “Risk Factors” en “Critical Accounting Policies and Estimates” in de “Management’s Discussion and Analysis of Financial Condition and Results of Operations” in op Formulier 10-K van het jaarverslag van het Bedrijf voor het jaar eindigend op 31 december 2008 en in Formulier 10-Q van het kwartaalverslag van het Bedrijf dat is gedeponeerd bij de SEC (samen de “Periodic Reports”). Alle Op de toekomst gerichte verklaringen die zijn toe te schrijven aan het Bedrijf worden uitdrukkelijk in hun geheel beschreven door de factoren die ertoe kunnen leiden dat feitelijke resultaten ernstig kunnen afwijken van geanticipeerde resultaten. Raadpleeg de risicofactoren zoals beschreven in de Periodic Reports en ook andere documenten die het Bedrijf t.z.t. indient bij de SEC.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal welke als enige juridische geldigheid beoogt.

CONTACT:
Media:
iBasis Inc.
Chris Ward, 781-505-7557
of
Beleggers:
iBasis, Inc.
Richard Tennant, 781-505-7409
ir@ibasis.net
of
Joele Frank, Wilkinson Brimmer Katcher

Matthew Sherman / Jeremy Jacobs / Ariel LeBoff, 212-355-4449

Ticker_symbol NASDAQ:IBAS
Ticker_symbol AEX:KPN
Ticker_symbol NQB:KKPNY