Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

12 oktober 2009

Scholieren tellen af voor Expeditie Peru

Leerlingen mee op expeditie met onderzoekers Universiteit Utrecht

Vier vwo-scholieren van Werkplaats Kindergemeenschap uit Bilthoven vertrekken op vrijdag 16 oktober voor 10 dagen naar Peru. Samen met wetenschappers van de Universiteit Utrecht ontdekken ze de geologische en geografische veelzijdigheid van het land. Het team won op 1 juli in Utrecht de hoofdprijs in de landelijke EarthQuest-competitie, de finale van de Holland-Belgium tour van de Geotruck. In totaal speelden 17.516 scholieren het spel EarthQuest.

"We willen de scholieren via deze reis bekendmaken met de vele thema's die voor geografen boeiend zijn. Peru is daar zeer geschikt voor, gezien de fysische verschillen tussen de Andes, Amazone en kustgebieden, maar ook vanwege de grote verschillen tussen arm en rijk en tussen stad en platteland", aldus de begeleiders Jeroen van Pelt en Maartje ten Brummelaar van de Universiteit Utrecht. "De scholieren hebben vooraf een eigen onderwerp bestudeerd, zoals toerisme of flora en fauna. Door deze voorbereiding stimuleren we ze om op een andere manier naar Peru te kijken dan wanneer ze op vakantie zouden zijn."

Peruaanse Amazone

In Peru bezoeken de scholieren onder andere Puerto Maldonado, een belangrijke stad in de Peruaanse Amazone. Hier zijn met name de aanleg van de interoceanic highway en opkomst van ecolodges in de regio interessant. Ook staan de stedelijke structuur, de sociale verhoudingen en de invloed van het (massa)toerisme in de stad Cuzco op het programma.

Educatieve projecten

Tijdens de reis bezoeken de scholieren ook projecten van ANIA (Asociación para la Niñez y su Ambiente). De projecten van ANIA leren schoolkinderen hoe ze hun leefomgeving op een duurzame manier kunnen gebruiken en beschermen. Het afgelopen jaar heeft de Geotruck ANIA financieel ondersteund. De scholieren uit Bilthoven zullen hun leeftijdgenoten in een aantal kleine dorpjes nabij Cuzco ontmoeten.

Geotruck en EarthQuest

De Geotruck was een mobiel en interactief klaslokaal waarin scholieren uit de bovenbouw havo en vwo het afgelopen jaar het spel EarthQuest speelden. De Geotruck bezocht 137 scholen en in totaal deden 17.516 scholieren verdeeld over 697 klassen mee aan het spel EarthQuest. De Geotruck reed in het kader van het Internationale Jaar van de Planeet Aarde en was een initiatief van de Universiteit Utrecht en TNO Bouw en Ondergrond. Vele partners hebben het initiatief ondersteund. Het doel van de Geotruck en EarthQuest was om scholieren op een spannende, uitdagende én leerzame manier bewust te maken en te informeren over thema's als klimaatverandering, energievoorziening, behoud van biodiversiteit, verstedelijking en natuurrampen.

Fotobijschrift

De vier winnaars van de EarthQuest-competitie die vrijdag 16 oktober naar Peru vertrekken. Van links naar rechts: Mischa, Femke, Ananda en Sander.