Gemeente Lelystad

Verder bouwen aan buurthuiswerk

Donderdag 15 oktober 2009

Het college heeft besloten de nota Buurthuis- en Opbouwwerk ter vaststelling voor te leggen aan de raad. Door de nieuwe nota Buurthuis- en Opbouwwerk vast te stellen kan verder worden gegaan met het versterken van het buurthuiswerk.

Verbetering kwaliteit

Het activiteitenaanbod in de buurtcentra kan kwalitatief worden versterkt door middel van het verder ontwikkelen van de professionalisering van buurtcentra. Daarnaast zal het bereik van buurtbewoners toenemen doordat er een gevarieerder activiteitenaanbod gerealiseerd kan worden. Als laatste zal de participatie van bewoners toenemen door meer vraaggericht en `outreachend' te werk te gaan.

Welzijnswerk

De voorstellen in de nieuwe nota komen voort uit een evaluatie van de vorige nota Sociaal cultureel werk en buurthuiswerk 2005-2008 en de input vanuit de buurthuisbesturen en welzijnspartijen tijdens een startbijeenkomst. In het beleid van de gemeente t.a.v. buurthuiswerk staat het welzijn en de zelfredzaamheid van de inwoners centraal. Het inzetten van welzijnswerk kan in belangrijke mate bijdragen aan het vergroten van de zelfredzaamheid van inwoners.

Marktplaats voor de buurt

De afgelopen vier jaar is een aantal resultaten behaald. Zo is het aanbod van kinder- en ouderactiviteiten in de buurtcentra gegroeid en zijn de openingstijden van de buurtcentra verruimd dankzij het aanstellen van beheerders. Het beleid voor de komende jaren zet onder meer in op aansluiting van de buurthuizen op de in elke wijk te realiseren marktplaats voor de buurt. Een centrum waar alle buurt- en wijkgerichte activiteiten samenkomen, zoals basisscholen, wijkposten en buurtcentra. Er zijn op dit moment twee marktplaatsen in aanbouw: AtolPlaza in de Atolwijk en Hanzeborg in Hanzepark.

Opbouwwerkers

Om de bewoners nog meer te betrekken bij activiteiten in de buurt en te voorkomen dat mensen in een isolement terecht wordt voorgesteld om twee opbouwwerkers aan te stellen (één opbouwwerker per twee wijken). Het is de bedoeling dat deze opbouwwerkers in dienst komen bij de brede welzijnsinstelling (nu nog in oprichting). Het besluit rondom het inzetten van opbouwwerkers zal worden genomen tijdens de voorjaarsnota 2010.

Brede welzijnsinstelling

Het is de bedoeling dat de brede welzijnsinstelling ook het programmabeheer in de toekomstige marktplaatsen gaat voeren. Dit omvat het ontwikkelen, in stand houden en uitbouwen van de inhoudelijke samenwerking tussen de partners in de marktplaatsen voor de buurt, maar ook het samenstellen en coördineren van de verschillende activiteiten.

Digitaal trapveld

Om te kunnen voorzien in een behoefte uit de wijken wordt er voorgesteld om bij de toekomstige marktplaatsen een clickpunt (digitaal trapveld) te ontwikkelen. Hierdoor worden wijkbewoners o.a. vertrouwd gemaakt met ict-toepassingen.

Nota Buurthuis- en Opbouwwerk naar Raad

Het college legt de nota Buurthuis- en Opbouwwerk voor aan de raad met het verzoek om de voorgestelde uitgangspunten vast te stellen. De kosten van de genoemde maatregelen zullen worden betrokken bij de integrale afweging van de najaarsnota 2009 en voorjaarsnota 2010.
---