Vereniging Milieudefensie

PERSBERICHT

Europa's bio-industrie heeft verwoestend effect op Zuid-Amerikaanse bevolking en milieu Film 'Killing Fields' laat gevolgen sojaproductie zien

Amsterdam/ Arnhem, vrijdag 16 oktober 2009 - Vandaag, op Wereldvoedseldag, beleeft de film 'Killing Fields' haar Europese première. De film onthult het drama achter goedkoop vlees, dat zich uitstrekt van de bio-industrie in Europa tot aan de bossen van Zuid-Amerika. Aansluitend aan de filmvertoning organiseert Milieudefensie in Arnhem een debat met ooggetuige Sergio Schlesinger en woordvoerder Landbouw van Milieudefensie Jeroen Walstra.

De film - Killing Fields, the battle to feed factory farms - onderzoekt de effecten van de toenemende sojateelt in Zuid-Amerika, als gevolg van de vraag naar veevoer voor de Europese bio-industrie. De expansiedrift van grootschalige sojaplantages verdrijft plattelandsgemeenschappen, unieke en onvervangbare natuur moet wijken. De ontbossing en het omploegen van de natuurlijke bodem verergeren daarnaast de klimaatverandering.

Wanneer? Vrijdag 16 oktober Wat? Europese filmpremière & debat Tijd? 19.30u-22.00u (aanvang 20.00u.) Waar? Bezoekerscentrum Sonsbeek, Zijpendaalseweg 24a te Arnhem

Jeroen Walstra van Milieudefensie: "De Europese consumptie van vlees, melk en eieren heeft een enorme impact op landen in het zuiden. Landbouw in deze landen breidt zich alleen maar uit om de Europese markten van grondstoffen te voorzien en dat gaat ten koste van de natuur, de mensen en de eigen voedselvoorziening."

Soja, dat vooral wordt verbouwd om kippen, koeien en varkens in Europa te voeren, bestrijkt nu bijna 11 miljoen hectare in Zuid-Amerika - een oppervlakte gelijk aan alle akkerbouwgrond in Duitsland. De film laat zien dat om plaats te maken voor sojaplantages, duizenden mensen gedwongen hun grond moeten verlaten, waarmee zij de mogelijkheid verliezen om hun eigen voedsel te verbouwen. Inheemse volken worden verdreven en bossen worden gekapt. De genetisch gemanipuleerde sojabonen van multinational Monsanto leiden tot een onnodige en massale toename van het gebruik van landbouwgiffen - met als gevolg vergiftiging van plattelandsbewoners, waterbronnen en de natuur.

"De schaal van de bio-industrie in Europa is onhoudbaar op termijn. Dit landbouwmodel kan niet overleven zonder goedkope invoer van soja geteeld in het zuiden. Het landbouw- en handelsbeleid in Europa moeten worden veranderd om de Europese boeren zelf veevoergewassen te laten telen en om het duurzame familieboerenbedrijf te ondersteunen." Milieudefensie is van mening dat als het de EU ernst is met het aanpakken van klimaatverandering, biodiversiteitsverlies, mensenrechten en de voedselcrisis, het dringend de afhankelijkheid van de invoer van soja moet verminderen.