Provincie Flevoland

Provincie draagt bij aan Wereldexpo 2010 in Shanghai

De Provincie Flevoland levert een bijdrage van EUR 225.000,-- aan het Ministerie van Economische Zaken voor de bouw van het Nederlandse Paviljoen op de Wereldexpo 2010 in Shanghai.

De Wereldexpo is geopend van 1 mei tot en met 31 oktober 2010. Op het Nederlandse paviljoen, dat ruim een half voetbalveld groot is en 12 meter hoog, worden tussen de 5 en 10 miljoen bezoekers verwacht. In dezelfde periode organiseert de provincie drie handelsmissies. Twee missies vinden plaats in mei en een missie zal eind september 2010 plaatsvinden.

Bouwkosten

De staatsecretaris Economische Zaken, Frank Heemskerk, is namens de regering verantwoordelijk voor de Nederlandse inzending op de Wereldexpo 2010 in Sjanghai. Via het Holland Business Promotion Office (HBPO) is de partners gevraagd een deel van de kosten van de Nederlandse inzending voor hun rekening te nemen. Het HBPO is een samenwerkingsverband tussen de vier Randstad provincies Noord- en Zuid Holland, Utrecht en Flevoland, de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) en het Ministerie van Economische Zaken via de Economische Voorlichtingsdienst (EVD). Gezamenlijk dragen zij binnen het HBPO 2,5 miljoen euro bij aan de bouwkosten van het Paviljoen.

Handelsmissies

Namens de vier Randstad-provincies en de vier grote steden organiseert Flevoland een handelsmissie met het thema "Agriculture" (Landbouw). Wat betreft kennis op het gebied van de agrarische sector en zaken als logistiek, voedselveiligheid, behoort Nederland - en ook Flevoland
- tot de top van de wereld. De commissaris van de Koningin, Leen Verbeek, zal als bestuurlijk verantwoordelijke de missie leiden. Tegelijkertijd wordt er in samenwerking met de Kamer van Koophandel een multisectorale Flevolandmissie gehouden die onder leiding van gedeputeerde Andries Greiner komt te staan. Eind september 2010 vindt nog een derde handelsmissie plaats namens Nederland op het terrein van Composieten en Geomatica. Twee sectoren die in Flevoland relatief sterk zijn vertegenwoordigd.

70 miljoen bezoekers verwacht

Gedurende een half jaar Wereldexpo presenteren een kleine 200 landen zich. Het thema van de Wereldexpo is "Better City, Better Life". Nederland heeft hier op ingespeeld met het paviljoen "Happy Street", dat een ontwerp is van de architect John Körmeling. Op de Wereldexpo worden ca. 70 miljoen bezoekers verwacht. Een uitgelezen kans om Nederland in de wereld bekender te maken en haar internationale positie in het zaken doen verder te verstevigen.

Nationale dag

Elk land heeft tijdens de Wereldexpo een nationale dag. Dan wordt het land extra in de spotlights gezet. De Nederlandse Nationale Dag vindt plaats op 18 mei 2010. Dan zullen onder meer de Kroonprins Willem Alexander en zijn vrouw prinses Maxima aanwezig zijn.