Ministerie van Defensie

Gerechtsgebouw Deh Rawod geopend

16 oktober 2009, 11.22 uur

In het bijzijn van veel hoogwaardigheidsbekleders wordt het gerechtsgebouw in Deh Rawod geopend. - Foto: ministerie van Defensie Het nieuwe gerechtsgebouw in Deh Rawod is vandaag officieel geopend. Onder grote belangstelling van lokale leiders hebben verschillende hoogwaardigheidsbekleders het gebouw symbolisch overgedragen met het doorknippen van een lint en het ondertekenen van de overdrachtsakte.

Bij de feestelijke opening waren onder meer brigadegeneraal Marc van Uhm, commandant van TFU-VII, waarnemend civiel vertegenwoordiger Jan-Willem Beaujean en districtshoofd Said Osman aanwezig.

De opening van het gerechtsgebouw is van grote betekenis voor de opbouw van het lokale bestuur van Deh Rawod en de provincie Uruzgan. Het Nederlandse Provinciaal Reconstructie Team (PRT) heeft in nauwe samenwerking met het Amerikaanse PRT en de Afghaanse overheid het gebouw opgeleverd. Het Afghaanse leger en politie waren tijdens de opening verantwoordelijk voor de veiligheid rondom het gebouw.

"Gerechtigheid belangrijker dan wapens"

Veel blijdschap tijdens de openingsceremonie. - Foto: ministerie van Defensie

Plaatsvervangend civiel vertegenwoordiger Beaujean sprak over de grote symbolische waarde van het gerechtsgebouw: "Dit gerechtsgebouw is een teken voor jong en oud in Uruzgan en Deh Rawod. Het laat zien dat gerechtigheid belangrijker is dan wapens."

De Afghaanse overheidsvertegenwoordigers toonden zich zeer tevreden over de inzet van het PRT en ISAF en onderkenden het belang van een goed rechtssysteem. Abdul Wahid , de rechter van Deh Rawod, ontving uit handen van Beaujean een basisset Afghaanse regelgeving en voorlichtingsmateriaal voor een breder publiek over het belang van rechtspleging en rechtspraak.