Gemeente Castricum

âProvincie, doe iets met de robuuste zone bij Castricumâ De OBC-bijeenkomst trok een volle zaal

Er is al heel veel geschreven en vooral gesproken over de ecologische invulling van het poldergebied van Castricum. Woensdagavond 14 oktober kwam daar op de boerderijcamping van de familie Res nog eens een discussiebijeenkomst bij. De uitkomst: provincie ga nu eindelijk iets doen met de robuuste groene verbindingszone.

Â

De bijeenkomst was een initiatief van de Overleggroep Buitengebied Castricum. De OBC had Ton Butter van Landschap Noord-Holland uitgenodigd een inleiding te houden over de geografische verbinding âVan Kust tot Kustâ. Onder te titel âKleurrijk in ât OerIJâ benadrukte de gebiedscoördinator de landschappelijke, natuurlijke, recreatieve en historische waarden van het oude stroomgebied tussen de duinen en het Alkmaardermeer. Om die in de toekomst te kunnen blijven garanderen, is samenwerking van essentieel belang, stelde Butter. âVerbinden in verbindingâ, luidde dan ook het motto van zijn relaas, in de volgepakte bedrijfskantine van Res, die voorafgaand aan de bijeenkomst een rondleiding gaf in de melkveestal en de bollenschuur.

In de forumdiscussie vroeg gastheer Arnold Res zich hardop af of niet alles kan blijven zoals het is. âHet gebied is nu ook mooi groen en de boeren kunnen er nog steeds goed uit de voeten.â Maar alles kan niet zo blijven, want Rijk en provincie hebben in diverse ecologische notaâs aangegeven andere plannen te hebben met het gebied. âAlleen willen die maar niet concreet worden,â stelde forumlid Hans Ghijsels, beleidsmedewerker van de agrarische belangenorganisatie LTO Noord. âZolang dat niet gebeurt, kunnen er wel allerlei kaartjes worden ingekleurd en kan naar draagvlak onder de boeren worden gevraagd, maar dat zet allemaal geen zoden aan de dijk.â

Â

Regie

De ergernis vanuit de zaal kwam erop neer dat al meer dan drie jaar wordt gepraat over de invulling van de Ecologische Hoofdstructuur en de Robuuste Verbindingszone Van Kust tot Kust. âHet ontbreekt de provincie aan de regie, om daadwerkelijk iets van de grond te krijgen. Dat is extra frustrerend, omdat er wel degelijk Rijksgeld voorhanden is,â stelde Dick Fopma, een van de vele trouwe bezoekers van de OBC-bijeenkomsten.

Beleidsmedewerker David Nieuwenhuis, die namens de provincie in het forum had plaatsgenomen, kon daar weinig concreets tegenover stellen. Hij beloofde wel er bij de verantwoordelijke gedeputeerde op aan te dringen in Castricum âeen actievere regierol aan te nemen.â Wethouder Christel Portegies van ruimtelijke ordening refereerde vervolgens aan haar onbeantwoorde brief aan de provincie, waarin ze de vrijwillige basis onder de aanpak als absolute voorwaarde nogmaals had onderstreept. Onteigening â waarmee in het verleden is gedreigd â is niet aan de orde, verzekerde Nieuwenhuis.

Zover hoeft het volgens Ghijsels ook helemaal niet te komen. Er valt voor de agrarische sector wel degelijk te praten over ecologische ingrepen in het veenweidegebied, als de spelregels maar duidelijk zijn. âBoeren zijn ondernemers. Als die dus inkomsten mislopen door andere vormen van beheer, dan moeten die worden gecompenseerd. Als duidelijk is wat de provincie wil met het gebied en hoeveel geld daarvoor beschikbaar is, kunnen we de onderhandelingen starten. Tot die tijd is het voor ons weinig zinvol om op allerlei losse ideeën in te gaan. Want die zijn er in het gebied al voldoende geweest.â

Buitengebied