Gemeente Leeuwarderadeel


Gemeenteraad ontvangt sluitende "Programmabegroting 2010"

16-10-2009 10:53

Het college van burgemeester en wethouders van Leeuwarderadeel heeft ook voor het komende jaar mogelijkheden gezien de gemeenteraad een sluitende programmabegroting aan te bieden met een positief saldo van EUR 28.679,--.

Hoewel de begroting een positief eindresultaat laat zien heeft het college ten aanzien van de diverse taakvelden maatregelen moeten treffen. Daarbij heeft zij met name ook de eigen bedrijfsvoering niet ontzien. Door de tarieven verder kostendekkend te maken is de gemeente zelfs op de lange termijn in staat een sluitende begroting te presenteren.
Met de gekozen maatregelen is het college er tot slot in geslaagd het huidige voorzieningenniveau op peil te houden.

Minder inkomsten voor de gemeente.
Autonome ontwikkelingen zijn er mede verantwoordelijk voor dat de gemeente minder inkomsten zal ontvangen.
Zo valt ten opzichte van vorig jaar de algemene uitkering fors lager uit. Het financieel bestuursakkoord - april 2009 - en de economische recessie liggen hier aan ten grondslag. Ook voor de toekomst moet rekening worden gehouden met een daling van de algemene uitkering vanaf 2011.
Daarnaast krijgt de gemeente te maken met een verhoging van de kosten als gevolg van deelname aan gemeenschappelijke regelingen o.a. de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân. Tot slot ontvangt de gemeente als gevolg van de huidige kredietcrisis minder bouwleges.

Maatregelen om te komen tot een sluitende begroting. Om tot een sluitende begroting 2010 te kunnen komen stelt het college de volgende maatregelen voor.

Verzelfstandiging en resultaatverbetering sportcomplex It Gryn. Onlangs heeft de gemeenteraad unaniem besloten tot het in 2 fasen verzelfstandigen van het sportcomplex It Gryn. In de begroting is de financiële vertaling van de eerste fase (resultaatverbetering van EUR 100.000 vanaf 2010) verwerkt in deze begroting. Vanaf 2010/2011 is een verdere besparing als gevolg van de uitvoering van de tweede fase opgevoerd. Dit leidt tot een verdere besparing van EUR 91.000. Hierbij blijven zowel de binnen- als de buitenbaden geopend!

Verkoop aandelen Essent.
Door in te stemmen met de verkoop van de aandelen Essent heeft de gemeente een eenmalige bijdrage van circa EUR 503.000 inclusief dividend ontvangen. De gemeenteraad wordt voorgesteld deze opbrengst in te zetten om het bufferdeel en het dekkingsdeel van de algemene reserve aan te vullen tot het vastgestelde minimum. Het overige deel kan aan het vrije deel van de algemene reserve toegevoegd worden.

Toewerken naar kostendekkende tarieven.
Op dit moment zijn de gemeentelijke tarieven niet kostendekkend. Het college werkt hier de komende jaren wel aan. Om die reden wordt ten aanzien van bepaalde onderdelen (sporthal/zwembad, gemeentelijke leges en hondenbelasting) voorgesteld een tariefsverhoging van 5% toe te passen. Daarnaast zullen de huurtarieven van gemeentelijke gebouwen worden herzien. Door de tarieven verder kostendekkend te maken is de gemeente zelfs op de lange termijn in staat een sluitende begroting te presenteren.

Bedrijfsvoering.
De komende jaren zal de gemeente vanuit het Rijk steeds meer taken moeten uitvoeren. Ondanks dat gegeven heeft het college gekeken naar de interne bedrijfsvoering. Zo worden voor de komende periode bepaalde functies niet dan wel tijdelijk niet ingevuld. Dit levert voor de gemeente een kostenbesparing op. In sommige gevallen kan het zelfs wenselijk zijn bepaalde taken uit te besteden. Tot slot verwacht het college dat de intensivering van het in Middelseeverband samenwerken in de toekomst nog meer `vruchten gaat afwerpen'. Bij de eigen bedrijfsvoering zal het college blijvend toezien op een goede dienstverlening!

Behoud van voorzieningenniveau.
Bij de voorbereiding van de begroting 2010 heeft het college van burgemeester en wethouders er naar toegewerkt het voorzieningenniveau op het huidige peil te houden. Zo worden bijvoorbeeld de subsidies voor het Sociaal Cultureel werk, de Bibliotheek en dorpshuizen niet gekort. Met de gekozen maatregelen om de begroting sluitend te krijgen is het behoud van het voorzieningenniveau gegarandeerd!
---