Gemeente Sneek


ondanks economische crisis sluitende begroting voor 2010

Gemeente Sneek presenteert ondanks economische crisis sluitende begroting voor 2010

De gemeente Sneek heeft een sluitende begroting voor het jaar 2010 opgesteld. De gemeentelijke belastingen hoeven hiervoor slechts met het inflatiepercentage verhoogd te worden. De begroting toont zelfs een voordelig saldo van ruim 4 ton. Ook de meerjarenraming tot 2013 is sluitend. De gemeenteraad neemt in de vergadering van 10 november een definitief besluit over de programmabegroting 2010 en de meerjarenraming.

Wethouder Financiën Jan Bargboer: "Ik bin bliid dat yn dizze ekonomysk yngewikkelde tiden de begrutting en mearjierrerûzing slutend binne. Dêr komt noch by dat de lêstedruk foar de ynwenners fan de gemeente ûnfermindere leech bliuwe kin."

* De begroting met twee bijlages kunt rechts op deze pagina onder Downloads bekijken

Lage lastendruk
Met enkel een inflatiecorrectie kan de kwaliteit van de dienstverlening en voorzieningen op hetzelfde peil blijven. De OZB wordt slechts verhoogd met het inflatiepercentage van 2,5 procent. Alleen het rioolrecht stijgt met een extra 7,50 euro. Dit heeft te maken met het kostendekkend houden van deze voorziening.

Het tarief voor de afvalstoffenheffing blijft ook in 2010 gelijk. De invoering van de oudpapiercontainers in heel Sneek en een aantal maatregelen op de milieustraat hebben bijgedragen aan het onverminderd laag kunnen blijven van de lasten. De lastendruk voor de inwoners van Sneek zal daarom wederom tot de laagste van Fryslân behoren.

Economische crisis
De gemeente plaatst wel een aantal kanttekeningen bij deze begroting. De gevolgen van de wereldwijde economische crisis zullen ook aan Sneek niet voorbij gaan. Na 2010 verwacht de gemeente vanwege landelijke bezuinigingen minder geld te ontvangen van het rijk. Daarnaast lopen woningbouwprojecten zoals Harinxmaland en Houkepoort/Houkemar als gevolg van de economische crisis vertraging op. Inkomsten uit deze projecten lopen hierdoor vertraging op. In hoeverre het op termijn nodig is om te bezuinigen is nog niet duidelijk.

Eenmalige uitgaven
Er is geen ruimte voor uitgaven die een meerjarig beslag leggen op de begroting. De verkoop van aandelen Essent en reserves geven de gemeente nog 2 miljoen euro om eenmalig te besteden. Het college van burgemeester en wethouders van Sneek stelt aan de gemeenteraad voor om dit geld te gebruiken voor de uitvoering van het bomenbeleidsplan en het oplossen van de verkeerssituatie in Offingawier. Hierbij wordt uitgegaan van een investeringsbedrag van 150.000 euro voor aanvullende snelheidsremmende maatregelen en een plaatselijke rijbaanversmalling.

Fonds voor gemeente Súdwest Fryslân
Daarnaast wil het college geld inleggen in een nieuw te vormen fonds voor strategische, economisch stuwende, projecten. Het geld in dit fonds moet beschikbaar worden gesteld voor de uitwerking van de ambities van de nieuwe gemeente Súdwest Fryslân die op 1 januari 2011 van start gaat.

Gezien de onzekere financiële situatie na 2010 stelt het college verder voor om een deel van het eenmalige geld te behouden in de reserve.