Stichting FOM

16 oktober 2009

FOM maakt een vliegende start met het Sectorplan natuur- en scheikunde

Extra budget beschikbaar voor de FOM-projectruimte. FOM stelt voor de komende drie honoreringsrondes van de FOM-Projectruimte per ronde één miljoen euro extra budget beschikbaar, om zo een vliegende start te geven aan de implementatie van het Sectorplan natuur- en scheikunde. Het extra geld is voor universitaire voorstellen die binnen de in het Sectorplan beschreven focusgebieden vallen. Door het extra budget zal FOM de komende rondes steeds twee à drie extra voorstellen kunnen honoreren. Het totaalbedrag voor de komende honoreringsronde van de FOM-projectruimte komt daarmee op 5,4 miljoen euro. Ook nieuw is dat tenure-trackers en nieuwe vaste stafleden in aanmerking kunnen komen voor een voorkeursbehandeling. Tot nu toe gold deze alleen voor nieuwe hoogleraren. In de vernieuwde handwijzer 2009 zijn de richtlijnen beschreven.

Sectorplan natuur- en scheikunde
Het Sectorplan natuur- en scheikunde heeft als doel een structurele versterking van het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek in de natuur- en scheikunde aan de algemene en technische universiteiten. Recent heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hiervoor met ingang van 2011 een bedrag van 20 miljoen euro per jaar toegezegd. Hiervan is jaarlijks 10 miljoen euro bestemd voor natuurkunde en de andere helft voor scheikunde. Van het extra geld voor natuurkunde gaat 7 miljoen direct naar het universitaire onderzoek en onderwijs, en 3 miljoen zal worden ingezet voor 'flankerend beleid' van de 2e geldstroom organisatie FOM. Om nu al een vliegende start te maken met de implementatie van het Sectorplan zet FOM tot 2011 uit eigen middelen 1 miljoen euro per ronde in voor de Projectruimte. Het extra budget zal volgens dezelfde lijnen verdeeld worden als het extra budget dat uit het Sectorplan beschikbaar zal komen.

Commissie Breimer
Een commissie, met de heer Douwe Breimer als voorzitter, adviseert over de verdeling van de middelen. Deze commissie is op donderdag 8 oktober jl. officieel geïnstalleerd door minister Plasterk tijdens een bezoek aan het Lastercentrum van de Vrije Universiteit. Klik hier voor meer informatie over de officiële installatie.

Verdelen extra middelen vanuit het Sectorplan
Volgens de doelstellingen van het Sectorplan moeten de extra middelen ten goede komen aan universitair onderzoek dat valt in de focusgebieden zoals deze in het Sectorplan voor de natuur- en scheikunde worden beschreven. Daarom gelden voor de verdeling van de extra middelen van in de Projectruimte een aantal specifieke regels. U kunt deze nalezen in de handwijzer Projectruimte.

Verruiming voorkeursbehandeling: voor nieuwe vaste stafleden en tenure-trackers
Mede in het kader van het Sectorplan heeft het Uitvoerend Bestuur van FOM besloten om over te gaan tot verruiming van de voorkeursbehandeling voor nieuwe hoogleraren. De verruiming houdt in dat ook indieners met een nieuwe vaste aanstelling of een tenure-track-aanstelling aanspraak kunnen maken op de voorkeursbehandeling, waardoor zij eenmalig een 'joker' kunnen inzetten om hun kans op honorering aanzienlijk te vergroten. FOM wil hiermee 'nieuwkomers' in het Nederlands natuurkundig onderzoek een steuntje in de rug geven. In de handwijzer Projectruimte vindt u meer informatie.

FOM-Projectruimte
De Stichting FOM beschikt over verschillende subsidie-instrumenten voor de uitvoering van natuurkundig onderzoek. Elk instrument heeft een zijn specifieke doelstellingen en zijn eigen aanvraag-, beoordelings- en selectieprocedure. De `FOM-Projectruimte' is een van die subsidie-instrumenten. Op www.fom.nl/projectruimte kunt u de handwijzer Projectruimte 2009 downloaden, nalezen welke richtlijnen er voor de projectruimte gelden en op welke manier u een aanvraag kunt indienen.