ABVAKABO FNV

AOW-plan draait om geld, niet om mensen

ABVAKABO FNV vindt het coalitie-akkoord over de AOW een plan dat in niets lijkt op een moderne, toekomstbestendige AOW-regeling.

Leeftijdsdiscriminatie
Op basis van de informatie die tot nu toe bekend is, lijkt een aantal zaken uit dit voorstel zeer onwenselijk. Volgens dit kabinet worden de mensen van 55 jaar en ouder ontzien, word je gekort op je AOW wanneer je wel met 65 jaar wilt stoppen en kun je minder pensioen opbouwen. Het voorstel resulteert dus én in minder AOW én in minder pensioen. Een overheid die wetten maakt tegen leeftijdsdiscriminatie brengt nu zelf onderscheid aan op grond van leeftijd.

Zware beroepen
Ook over de zware beroepen is veel onduidelijkheid. Mensen mogen niet langer dan dertig jaar in een zwaar beroep werken. Maar nog niet duidelijk is wat het kabinet een zwaar beroep vindt.

ABVAKABO FNV voorzitter Edith Snoey:"We praten altijd over beroepen als metselaar en bouwvakker. Wat te denken van mensen in de zorg en de kinderopvang? En wat denk je van mentaal en geestelijk zwaar werk zoals bijvoorbeeld in het gevangeniswezen of de jeugdzorg?". Al met al lijkt dit een zeer onrechtvaardig voorstel.